Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Narovnaná zeměkoule : technický dobrodružný román

R. V Fauchar, Čeněk Charous

Vojtěch Šeba | 1946


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 202
Jazyky: česky
Vystaveno: pá 25. února 2022 13:23
Číslo položky: 287517

Hrdinové románu Narovnaná zeměkoule (V. Šeba 1946) mají mnohem grandióznější plán – narovnat zemskou osu pomocí řízených atomových výbuchů, což by mělo způsobit na Zemi příznivější klima. Plán se snaží zmařit západní kapitalisté a zejména Liga proti narovnání zeměkoule. Plán výbuchů se nezdaří a Země se začne blížitk oběžné dráze Venuše, s níž by se za dva roky mohla srazit. Ve snaze odvrátit srážku se lidstvo semkne a vytvoří komunistickou společnost. V poslední chvíli však zasáhnou Venušané a Zemi vrátí do její původní orbity.

Komentáře ke knize
Čeněk Charous

Čeněk Charous byl český učitel a spisovatel, autor řady dobrodružných a vědeckofantastických knih pro mládež. Po maturitě na učitelském ústavu v Praze roku 1917 učil do roku 1927 na několika obecných školách a do roku 1931 na měšťanských školách v Uhříněvsi a v Běchovicích. Pak působil v Praze, nejprve v Podolí a od roku 1932 na chlapecké škole Na pražačce. Je autorem řady dobrodružných, didaktických románů pro mládež, knih se sportovní a brannou tematikou a publikací o zvířatech. Po válce napsal společně s Rudolfem Fauknerem pod pseudonymem R. V. Fauchar několik vědeckofantastických románů, čímž se stal jedním z prvních českých autorů sci-fi. Jeho manželkou byla od roku 1921 Marie Charousová-Gardavská, rovněž spisovatelka. Jedná se o jedny z prvních českých vědeckofantastických románů. Vyznačují se však přemírou do děje neústrojně zařazovaných technických detailů, nepravděpodobností zápletek, absencí psychologie hrdinů a vírou v komunistickou budoucnost lidstva.

R. V Fauchar

Ředitel měšťanské a průmyslové školy v Praze 1, spisovatel. V Sadské u Poděbrad vydával časopisy Laboratoř, Radiolaboratoř KNN a Svět práce , autor publikace Moderní fysika . Redigoval knižnice Knihovna nových názorů a Knihovna Laboratoře . Výrazný představitel české SF literatury konce 40. let. První SF román vydal již v roce 1923 – Gill Fox . Je to detektivní příběh o pátrání po geniálním zločinci Gill Foxovi, posazený do severní Afriky budoucnosti, v níž byla zavodněna saharská poušť a přeměněna na prosperující kraj. Pak se Faukner na dvacet tři let odmlčel a další čtyři SF romány napsal společně s Čeňkem CHAROUSEM pod pseudonymem R. V. Fauchar. Faukner je také autorem řady populárně vědeckých publikací s nejrůznější tematikou. V padesátých letech spolupracoval s časopisem Mladý technik, kde také otiskl své poslední SF dílo – povídku Zaspal jsem století . Vypravěč povídky je zasažen elektrickým proudem a procitne o sto let později. Zbytek příběhu již tvoří jen obdivování technických a sociálních vymožeností komunistické utopie.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet