Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Nahý rok

Vladimír Novotný, Boris Andrejevič Pil'njak, Boris Pilňak, Vladimír Novotný

Odeon | 1990


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná s obálkou
Počet stran: 387
Jazyky: česky
Překladatel: Jan Zábrana, Ludmila Dušková
Edice: 568. svazek ed. Světová četba 734x
Vydání: 1
ISBN: 80-207-0135-4
Vydáno v: Praha
Náklad: 4 000 ks
Vystaveno: st 2. září 2020 13:38
Číslo položky: 114549

Nahý rok, dopsaný na sklonku roku 1920 a hned v dalším roce vydaný, proslavil svého autora takřka okamžitě. Skutečnosti onoho syrového devatenáctého roku odpovídala i syrovost stylu. Hrubé tahy tesařské tužky, kterými Pilňak načrtl obraz Ruska a doby, se liší od jemné kultivovanosti raných povídek. Střídáním stylových rovin, záměrnou neukončeností témat a jednotlivých epizod vytvořil Pilňak přerývanou mozaiku, drsný kaleidoskop, což dalo vzniknout pojmu "sekaná próza".

Komentáře ke knize
Vladimír Novotný

Doc. PhDr. Vladimír Novotný, Ph.D. , je literární historik, kritik, editor, publicista, překladatel z ruštiny a pedagog. Vystudoval ruský jazyk a dějepis na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Po interní aspirantuře na Filosofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci pracoval jako redaktor časopisů Ruský jazyk a Literární měsíčník, od roku 1978 byl zaměstnán v nakladatelství Odeon nejdříve jako redaktor časopisu Světová literatura, později jako vedoucí redaktor knižní redakce. Původní rusistické zaměření si rozšířil o českou literaturu, kterou od roku 1975 recenzuje na stránkách novin i časopisů a k níž píše i doslovy. V letech 1990 až 1999 byl vědeckým pracovníkem Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Od roku 1994 se věnuje též pedagogické činnosti: Pedagogická fakulta Západočeské univerzity v Plzni, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, Pedagogická fakulta Technické univerzity v Liberci, Literární akademie Josefa Škvoreckého v Praze. V současnosti je docentem na Filosofické fakultě Univerzity Pardubice . Spolupracoval s Portálem české literatury, je šéfredaktorem plzeňského literárního časopisu Plž.

Boris Pilňak

Boris Andrejevič Pilňak, česky též Piľnjak , byl sovětský spisovatel, popravený v období stalinských procesů. Narodil se v rodině Povolžských Němců v rodině veterináře Andreje Ivanoviče Wogau , pocházejícího z Jekaterinstadtu ; matka Olga Ivanovna Savinova byla dcerou saratovského kupce. Rodiče se rozvedli v roce 1924. Dětství a mládí prožíval v provinčních ruských městech jako Možajsk a Saratov. Střední školu ukončil v Nižním Novgorodu v roce 1913. Studium ekonomické vysoké školy ukončil v Moskvě v roce 1920. První časopisecký příspěvek mu byl uveřejněn roku 1909. Profesionálním spisovatelem byl od roku 1915, kdy začal pod pseudonymem Boris Pilňak přispívat do časopisů a almanachů. Pseudonym si zvolil podle jména zemědělské usedlosti Pilňanka v Charkovské gubernii, kde pobýval u svého strýce z matčiny strany. Prvních knižně vydaných děl С последним пароходом vyšlo v roce 1918 a Былье si povšimli i lidový komisař pro vzdělání Anatolij Lunačarskij a Maxim Gorkij; Pilňak se stal slavným. Ve dvacátých letech cestoval po Evropě a pokračoval v publikaci svých knih. Okolo roku 1924 napadali proletářští spisovatelé ve Svazu sovětských spisovatelů Pilňaka kvůli jeho cestám i stylu psaní. Pilňak se proto vrátil k sovětským námětům. Povídka Nezhašený měsíc byla zjevně inspirována nevysvětlenou smrtí Michaila Frunzeho. V té samé době se však začínaly šířit pověsti obviňující Stalina z Frunzeho smrti. Časopis, ve kterém dílo vyšlo, byl zabaven a vydavatelé se museli omluvit. Jiná jeho díla však byla vydávána až do roku 1936. V roce 1929 byl vyloučen z vedení Svazu spisovatelů za to, že v zahraničí vydal svou knihu Красное дерево , i když se jednalo o státem legalizované vydání. V ní popisuje návrat trockisty do malého ruskéh...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet