Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Doprava zdarma!
André Breton: Nadja

Nadja

André Breton

F.J. Müller | 1935


2599 Kč

Stav:
Velmi dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná
Počet stran: 144
Jazyky: česky
Překladatel: Miloš Hlávka, Vítězslav Nezval, Bedřich Vaníček
Edice: 5. svazek ed. Krásné užitkové knihy 13x
Vydání: Krásné užitkové knihy (5.)
Vydáno v: Praha
Náklad: 550 ks
Vystaveno: so 22. dubna 2023 18:30
Číslo položky: 475987

V duchu krystalického surrealismu a s použitím všech jeho prostředků líčí tu Breton setkání se záhadnou a inspirující dívkou uprostřed Paříže dvacátých let 20. století. K tomuto textu se autor po letech znovu vrátil, v roce 1962 jej částečně přepracoval a doplnil poznámkami a předmluvou.

Autobiograficky laděná próza z roku 1928, která inspirovala všechny ctitele i následovníky surrealismu, tvoří volnou trilogii se Spojitými nádobami a Šílenou láskou.

Reprodukce obrázků a nadpisů v titulu z původních kreseb Nadji, kresba autora Picasso.

1. vydání. 50 výtisků čísl.

Komentáře ke knize
André Breton

André Breton , Francie – 28. září 1966 Paříž) byl francouzský básník a prozaik. Je považován za zakladatele a hlavního teoretika surrealismu. Jako mladý student medicíny psal lyriku, ovlivněn symbolisty, obzvláště Stéphanem Mallarmém. Na počátku roku 1916 se v Nantes seznámil s Jacquesem Vachém, který na něj měl rozhodující vliv. Intenzivně se zabýval Rimbaudem a pracemi Sigmunda Freuda, se kterým si také vyměnil několik dopisů a v roce 1921 ho ve Vídni navštívil. Psychoanalýza hrála rozhodující úlohu v jeho životě, první možnost zkoušet její poznatky v praxi se mu naskytla během první světové války, kdy sloužil jako asistent v psychiatrickém středisku II. armády v Saint-Dizier. Roku 1918 se seznámil s Guillaumem Apollinairem a v roce 1919 spolu s Louisem Aragonem a Philippe Soupaultem založil revui Littérature. Poté, co v roce 1919 přišel z Curychu Tristan Tzara, se v Paříži začalo rozvíjet dadaistické hnutí a Breton se stal jeho členem. Po čase však začal jeho prostředky shledávat neúčelnými a došlo mezi ním a Tzarou k názorovým střetům. Jeho definitivní rozchod s dadaismem nastal v roce 1922. Už dva roky před tím, společně se Soupaultem, vydal Magnetická pole, automatický text, podle Bretonova pozdějšího vyjádření první surrealistické dílo vůbec. Nebylo prezentováno jako umění, ale jako práce v podstatě vědecká. Ačkoli šlo o vědu, která neuznává aparát logiky a zkoumá ty nejniternější oblasti lidského ducha. V roce 1924 spolu se svými přáteli - Louisem Aragonem, Paulem Éluardem a Benjaminem Péretem - oficiálně ustavil surrealistickou skupinu. Breton se pak po celou dobu jejího trvání nacházel v jejím středu, to nejen pro svůj teoretický přínos, ale i výjimečné osobnostní vlastnosti. Ačkoli později byl často nahlížen jako autoritativní vůdce. V roce 1924 také vydal Manifest surrealismu, ve kterém ho definoval jako „čistý psychický automatismus“ a stal se redaktorem revui La Révolution Surréaliste , org...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu