Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Na východ od slunce, na západ od měsíce

Peter Christen Asbjörnsen, Jorgen Engebretsen Moe

Albatros | 1971


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Sešit
Počet stran: 32
Jazyky: česky
Edice: 72. svazek ed. Korálky 162x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: so 26. září 2020 18:40
Číslo položky: 117492

Dvě pohádky ze severského prostředí. V prvé venkovská dívka láskou, obětavostí a trpělivostí přemáhá kouzlo zlého trolla a zachraňuje ze zakletí prince a nalézá v něm ženicha. Ve druhé chudý venkovský chlapec trpělivostí, houževnatostí a statečností přemáhá kouzlo tří zlých trollů a zachraňuje ze zakletí tři princezny a nejkrásnější si bere za ženu.

Komentáře ke knize
Peter Christen Asbjörnsen

Peter Christen Asbjørnsen – 5. ledna 1885, Christiania) byl norský spisovatel. Spolu s Jørgenem Engebretsenem Moem patřil mezi nejvýznamnější sběratele norského folkloru. S Moem si byli blízcí v pracovním i osobním životě a běžně jsou zmiňováni jako dvojice „Asbjørnsen a Moe“. Asbjørnsen byl pravděpodobně posledním příslušníkem rodiny pocházející z Otty. V roce 1833 nastoupil ke studiu na univerzitě, ale už o rok dříve začal sbírat i psát vlastní pohádky a legendy. Peter Christen Asbjørnsen je zobrazen na současné bankovce v hodnotě 50 norských korun. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Peter Christen Asbjørnsen na anglické Wikipedii.

Jorgen Engebretsen Moe

Jørgen Engebretsen Moe byl norský foklorista, biskup a básník. Proslavil se zejména díky sbírkám norských pohádek, které sesbíral společně se Peterem Christenem Asbjørnsenem. Narodil se do rodiny farmáře a politika Engebreta Olsena Moeho na farmě Mo v Hole u Ringerike. S Asbjørnsenem se poprvé setkal ve čtrnácti letech, kdy se oba připravovali na přijetí do školy v Norderhovu. Brzy zjistili, že sdílí zájem o folklor. Od roku 1841 cestoval téměř každé léto po jihu Norska a sbíral lidové pověsti. V roce 1845 se stal profesorem teologie na Norské vojenské akademii. O osm let později přijal vysvěcení a na deset let se stal kaplanem v olberském kostele v Krødsheradu a sigdalském kostele v Sigdalu. Poté se přestěhoval do Drammenu a stal se farářem v Bragernes. V roce 1870 se přestěhoval znovu, tentokrát do Vestre Aker, poblíž Christianie. Pět let na to, 1875, se stal biskupem v Agderské diecézi, se sídlem ve městě Kristiansand. V lednu 1882 odstoupil kvůli chátrajícímu zdraví z pozice biskupa, zemřel téhož roku v březnu. Jeho syn Moltke pokračoval ve sbírání folkloru a pohádek a stal se prvním profesorem tohoto předmětu na univerzitě v Oslu. Jørgen E. Moe byl v roce 1873 vyznamenán řádem svatého Olafa v hodnosti rytíř. V roce 1881 byl vyznamenán hodností komandér. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jørgen Moe na anglické Wikipedii.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet