Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Myšlenky pozdě v noci

Oldřich Kulhánek, Lewis Thomas, Thomas Lewis, P Málek, M Skyba, M Holub, Miroslav Skýba

Mladá fronta | 1989


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 285
Jazyky: česky
Překladatel: Miroslav Holub
Edice: 117. svazek ed. Kolumbus 321x
Vydání: 2
ISBN: 80-204-0006-0
Vydáno v: Praha
Náklad: 30 000 ks
Poznámka: obálka Milan Nerad
Vystaveno: pá 6. listopadu 2020 19:05
Číslo položky: 126235

Eseje amerického vědce a popularizárota vědy, ve kterých se věnuje otázkám medicínským, biologickým, společenskovědním a etickým.

Komentáře ke knize
Oldřich Kulhánek

Oldřich Kulhánek byl český malíř, grafik, ilustrátor, scénograf a pedagog. Stal se autorem grafické podoby současných českých bankovek a vytvořil mnoho českých poštovních známek. Za grafiky, jimiž údajně hanobil představitele bývalých socialistických zemí, byl za minulého režimu perzekvován. Od roku 1968 stíhán a v březnu roku 1971 zatčen StB a uvězněn. Tehdy byl obviněn z toho, že svými grafickými listy s tváří Stalina hanobí představitele komunistických zemí. Na celkem jedenácti grafikách, které režim označil za tzv. ideově nebezpečné, byl totiž deformovaný Stalinův obličej, perforované pěticípé hvězdy či budovatelsky radostné obličeje změněné v ohavný škleb. Ve vykonstruované kauze zvané Kulhánek a spol. byl společně s ním souzen také jeho kolega a přítel Krejčí. Poté strávil měsíc ve vězení a musel pravidelně chodit k výslechům. Případ ukončilo líčení u obvodního soudu pro Prahu 10 , kde bylo jeho 11 grafických listů odsouzeno k likvidaci. Jeho rodině a přátelům se ale podařilo až do roku 1989 skrývat matrice k těmto listům, takže počátkem 90. let z nich byla vytištěna limitovaná edice, nazvaná Prohibita. Původní grafiky nakonec údajně zničeny nebyly, soudci je měli před spálením rozkrást. Roku 1958 byl přijat na VŠUP Praha do ateliéru grafiky prof. Karla Svolinského . Studia dokončil v roce 1964. Profesionální dráhu začal svojí diplomovou prací, ilustracemi knihy veršů Vladimíra Holana Sen. První samostatnou výstavu měl roku 1968 v Galerii mladých v Praze společně s malířem Janem Krejčím. Novou bankovku navrhl poprvé již v roce 1971, kdy jeho desetikoruna vyhrála anonymní konkurz. Bankovka s tématem Mistr Pavel z Levoče se ale do tiskárny se nakonec nedostala. Celá sedmdesátá léta měl zákaz výstav, zákaz spolupráce s nakladatelstvími a zákaz publicity. Přesto se ilegálně podařilo dostat některá jeho díla za železnou oponu – například v roce 1971 se pod pseudonymem Ulrich Böhm zúčastn...

Lewis Thomas

Lewis Thomas byl americký lékař, básník, etymolog, esejista, pedagog, politický poradce a výzkumník. Thomas vystudoval lékařství na Princeton University a Harvard Medical School. Stal se děkanem Yale Medical School a New York University School of Medicine a prezidentem newyorského ústavu pro výzkum rakoviny „Memorial Sloan-Kettering Institute“ a členem Národní akademie věd USA. Vydal několik odborných publikací, zejména v oboru imunologie. Své Poznámky pozorovatele biologie publikoval od roku 1971 v „New England Journal of Medicine“, byly sebrány do dvou knih - „The Lives of a Cell“ a „The Medusa and the Snail“ . První svazek těchto esejů dostal v roce 1974 „National Book Awards“ ve dvou kategoriích a také ocenění „Christopher Award“. Druhý svazek „The Medusa and the Snail“ získal další „National Book Award“ za vědu. Literární cena Lewise Thomase „Lewis Thomas Prize“ za „vědce jako básníka“ je každoročně udělována univerzitou „Rockefeller University“ .

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet