Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Muž, který naslouchá koním

Monty Roberts

Knižní klub | 1999


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 287
Jazyky: česky
Překladatel: Ivo Šmoldas
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-7176-877-4 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: út 10. května 2022 15:47
Číslo položky: 329435

Autobiografická kniha skrývá fascinující příběh muže, jehož jedinečné metody sahají do hlubin dorozumívání, k jakému může docházet mezi člověkem a koňmi...
Schopnosti Montyho Robertse budí dojem jakési magie, avšak cit pro koně, jakým vládne, se zakládá na celoživotních zkušenostech. Jezdit na koni začal, když mu byly dva roky, a už ho to nikdy nepustilo. Celý život strávil prací s koňmi, cvičil je, zkoumal, jak se chovají v divočině, naslouchal jim, staral se o ně a učil se jejich jazyku.
Monty Roberts vypráví o neobyčejných dnech svého mládí, kdy byl rodeovým jezdcem v kalifornském Salinasu; o svých potížích s otcem, jenž synovy netradiční tréninkové metody vůbec nebyl ochoten brát na vědomí; o tom, jak se usilovně snažil stát se profesionálním trenérem; o svém přátelství s hercem Jamesem Deanem, jehož měl zasvětit do života kolem rodea; o tom, jak léčil problémové dostihové koně; o tom, jak předváděl ukázku "napojení" ve Windsorském zámku před zraky královny Alžběty II. a jak se díky oné události začali o jeho metody zajímat trenéři i majitelé koní z celého světa.
Události života Montyho Robertse jsou fascinující už samy o sobě, jeho kniha však především vypovídá o jeho veliké lásce ke koním a o hlubokém porozumění, jež k nim chová.
Osobnost Montyho Robertse a jeho zkušenosti jsou do značné míry předobrazem románu Nicholase Evanse Zaříkávač koní, který vyšel v Knižním klubu v roce 1997.
(z přebalu knihy).
288 stran, 12 stran obrazová příloha.

Komentáře ke knize
Monty Roberts

Monty Roberts se narodil uprostřed hospodářské krize – v květnu čtrnáctého dne 17 let po skončení 1.světové války, tedy roku 1935, v malém městečku Salinas v Americe. Oba jeho rodiče pracovali s koňmi. Jeho otec byl cvičitel a jezdecký instruktor. Měl smlouvu s kalifornským městem Salinas, že bude provozovat jejich dostihové závodiště. Bylo velké a vyhlášené. Konala se v něm také rodea. První zkušenost v sedle získal krátce po narození. Vždy, když jeho matka koně krokovala posadila si malého Montyho před sebe do sedla. Už ve čtyřech letech se zúčastnil svých prvních závodů na koni jménem Zrzek, byl to hezký bělouš. A na těchto závodech zvítězil nad mnoha staršími dětmi. Montyho život byl těžký, měl přísného a neústupného otce. Tradiční cvičitelé, mezi niž patřil i Montyho otec, postupovali podle metody: uděláš, co ti přikážu, nebo ti způsobím bolest. Jemu se však tahle metoda příčila, ale jeho otec mu po každé řekl, že to jinak nejde. Zlom nastal, když měl pro rodeo přivést divoce žijící mustangy ze Sierry Nevady.Tam pozoroval dnem i nocí divoké čtyřnohé chlupaté koule, které někdy ve čtvrtohorách vypadaly jako nepovedená liška... Byl si jistý, že musí existovat nějaký přirozený způsob komunikace s těmito inteligentními tvory. Pozoroval vedoucí klisnu stáda, jak vychovává dorůstající hříbata, nebo jak upozorňuje stádo na jakékoliv nebezpečí bez vydání jediného hlásku. Jak je to možné, kladete otázku? Řečí těla je to možné. Z těchto všech poznání z volné přírody si uvědomil, že koně mají jakýsi koňský jazyk, který nazval „equus“. Pln dojmů a radosti z tohoto objevu, se vracel domů. Vyzkoušel tuto metodu na svých koních potají, aby se o tom nedozvěděl jeho otec a co se nestalo? Metoda u koní fungovala s menšími či většími úspěchy. Nadšení ovšem brzy zkazil přísný otec. Když mu Monty ukázal, že dokáže pracovat s koněm, aniž by ho musel bít a týrat, krutý otec ho okamžitě po zhlédnutí zbil a řekl: „To už nikdy nedělej...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více