Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Mudrosloví národu Slovanského ve příslovích : výbor

František Ladislav Čelakovský, Václav Štěpánek

1978


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 308
Jazyky: česky
Ilustrátor: Zdenka Kabátová-Táborská, Zdenka Táborská, Z Táborská
Edice: Slunovrat 127x
Vydání: Slunovrat. Ilustrovaná řada, Slunovrat
ISBN: 22-019-78
Náklad: 40 000 ks
Vystaveno: pá 21. října 2022 10:18
Číslo položky: 423568

Výbor z klasického díla české slavistiky, které podává souhrn životní zkušenosti, filozofie a kulturní historie Slovanstva. Výběr zahrnuje všechna přísloví zaznamenaná česky a z nich vytváří v původním autorově tvůrčím uspořádání úhrnný obraz lidové moudrosti slovanských národů.
Uspořádal, doslov napsal a vysvětlivky sestavil Vladimír Štěpánek.

Bezplatná prémie edice Slunovrat za rok 1977.
1. vydání.

Komentáře ke knize
František Ladislav Čelakovský

František Ladislav Čelakovský byl český básník národního obrození, kritik a překladatel; v mimořádných případech používal pseudonym Marcián Hromotluk. Několik básní podepsal také jménem Žofie Jandová. Byl synem strakonického tesaře Vojtěcha Čelakovského a jeho ženy Anny, rozené Štefflové. Ve Strakonicích vychodil čtyřletou hlavní školu . Od roku 1812 studoval nižší gymnázium v Českých Budějovicích, kde se spřátelil s J. V. Kamarýtem, poté přestoupil na gymnázium v Písku. Po jeho absolvování studoval filozofii v Praze, pro finanční problémy byl nucen přestoupit na lyceum v Českých Budějovicích, odkud byl vyloučen . Pokračoval pak ve studiu na lyceu v Linci a od roku 1820 na Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze. Z profesorů mu imponoval Bernard Bolzano. Spíše než povinným předmětům se věnoval cílevědomému jazykovému a literárnímu sebevzdělávání; při závěrečných univerzitních zkouškách v roce 1822 propadl z logiky, a tak studia nedokončil. Živil se kondicemi , jako soukromý vychovatel a na přímluvu K. A. Vinařického mu pražská arcibiskupská konzistoř zadala překlad spisu Aurelia Augustina De Civitate Dei. Roku 1830 dostal nabídku z Ruska, aby spolu s Pavlem Josefem Šafaříkem a Václavem Hankou v Petrohradě založili a řídili slovanskou knihovnu. Čelakovský byl ochoten tento úkol přijmout, ale z nabídky sešlo patrně přičiněním Václava Hanky. František Palacký mu proto zařídil alespoň podporu knížete Rudolfa Kinského. V letech 1829–1842 byl korektorem Časopisu pro katolické duchovenstvo. Od roku 1833 byl redaktorem Pražských novin, jejichž přílohu Rozmanitosti proměnil na týdeník Česká Wčela, tento týdeník se brzy změnil na samostatný časopis. V novinách se snažil o politickou i kulturní výchovu čtenáře a jeho hlavním přínosem byla změna v přejímání zahraničních článků přímo z řady cizojazyčných novin, nejen z něm...

Václav Štěpánek

Narozen 31. 7.1959 v Brně, doc., PhDr., Ph.D., slavista, balkanista, historik, redaktor časopisu Věda a život , redaktor Lidové demokracie , šéfredaktor časopisu Veronica , lektor českého jazyka na Katedře slavistiky Filologické fakulty Bělehradské univerzity , vysokoškolský učitel Ústavu slavistiky FFMU; specializuje se na dějiny jihoslovanských literatur, historii jihoslovanských národů, regionální dějiny jižní Moravy, krajinnou ekologii; syn biskupa a patriarchy Církve československé husitské Vratislava Štěpánka .

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více