Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Mrzáci bez světa a svět bez mrzáků - Pohled do života tělesně vadného člověka

Karel František Koch

nákl. vl. | 1941


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 380
Jazyky: česky
Vydáno v: Bratislava
Vystaveno: út 25. srpna 2020 15:03
Číslo položky: 113264

Mrzáci nedostali svůj podíl z radostí tohoto světa. Úvod knihy se dotýká názoru na život, jeho vznik a harmonický dozvuk. Následující kapitoly líčí značný vliv prostředí na nitro, obírají se telesným i duševním osudem člověka, přírodou macešsky opomenutého. Čtenáři se nevnucuje žádné pro ani proti, má si své stanoviště sám vyhledat. Má to však činit jinak, než se dálo dosud. Pokud totiž dosud pohlédl zdravý směrem k mrzákovi, ustrnul vždycky záhy jeho pohled, odvrátil se nebo aspoň unavil nezájmem.

Nejistá domněnka lehce zdřevění, lež ta však hned zkamení. Nemusíme všemu věřit, co lidé roztrušují, ale nesmíme také věřit, že všechno říkají bez podkladu. I tento osten se snaží autor zlomit. Je to velký úklid, který podniká u všech čtenářů, úklid v mylných názorech; hned stírá prach s lesklého povrchu lidského srdce a pak zase otvírá široce okénko do nitra zatrpklého psance. Reka s papírovou helmicí na hlavě a dřevěnou šavlí v ruce — to jsou zevní masky odvahy, v nitru však dříme skromná nehlučnost, odhodlaná k boji. Vedle ní se krčí věčná bázeň před náladou celého okolí...

Svět bez mrzáku, toť utopie, která je zrcadlovým obrazem dávného přání, aby byl svět především lidštější. Všichni bojují o to, aby mrzáků ubývalo, lékaři proti příčinám a následkům chorob, vychovatelé narovnají skleslého ducha a všechen ostatní svět musí tyto snahy doplňovat lidsky.

Komentáře ke knize
Karel František Koch

Narozen 29.6.1890 v Náměšti nad Oslavou, zemřel 26.1.1981 v Torontu . MUDr., profesor patologie a terapie chirurgických chorob na universitě v Brně, od roku 1969 v exilu v Kanadě. Práce v oboru.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu