Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Mistr z Mohuče - dobrodružný příběh jednoho vynálezu

Milan Hegar, Friedrich Feld

Albatros | 1984

Kategorie:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 212
Jazyky: česky
Překladatel: Julie Heřmanová
Edice: 20. svazek ed. Životopisy 30x
Vydání: 3
ISBN: 13-863-84
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 26. prosince 2019 12:10
Číslo položky: 81971

Románový životopis Johanna Gensfleische, zvaného Gutenberg, přibližuje životní osudy vynálezce knihtisku. Vypráví o jeho desetiletém pobytu ve Štrasburku, kde Gutenberg, vyučený zlatník a brusič drahokamů, začíná sdlouholetými pokusy rychlého a laciného tisku knih z odlévaných kovových matric. Jeho práce nejen ve Štrasburku, ale později i v rodné Mohuči, kam se uchýlil po zkáze své štrasburské dílny, je provázena nepochopením a finančními těžkostmi, které ho neopouštějí téměř až do konce života. Knížku doprovázejí četné dobové rytiny, jež navozují atmosféru Gutenbergovy doby.

Komentáře ke knize
Milan Hegar

Milan Hegar byl český knižní grafik, písmař, typograf a pedagog. Je absolventem VŠUP v Praze, kde studoval v letech 1945–1950 ve Speciálním ateliéru užité grafiky ke knižní úpravě a plakátu Františka Muziky, s nímž spolupracoval na knize Krásné písmo, a řadu let byl také Muzikovým odborným asistentem. Od roku 1972 působil v pozici vedoucího Speciálního ateliéru knižní kultury a písma na téže škole. Roku 1978 byl jmenován profesorem. V roce 1950 začal působit jako grafik v podniku zahranič­ního obchodu Skloexport a o rok později se stal vedoucím oddělení grafiků v Československé obchodní a průmy­slové komoře. Je autorem návrhů poštovních známek a plakátů, největší část jeho výtvarné činnosti však patří knižní grafice. Písmo kreslené i psané, kaligrafické i odvo­zené z historických typů je jedním z hlavních Hegarových příspěvků české typografické tvorbě. Navrhoval souborná vydání děl některých českých spisovatelů, např. spisy Ivana Olbrachta, později Světovou knihovnu, řadu knižních edic i jednotlivých titulů pro Odeon i další nakladatelství.

Friedrich Feld

Narodil se 5. 12. 1902, zemřel 27. 12. 1987. Friedrich Rosenfeld se narodil ve Vídni. Vystudoval němčinu, angličtinu a dějiny umění na Vídeňské univerzitě. Během německé invaze emigroval do Anglie, kde již zůstal po zbytek života. Novinář a spisovatel. Používal pseudonym Friedrich Feld.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze
Lidé také hledají

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet