Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny. Díl 5, Dodatky k dílu Antonína Profouse

Vladimír Šmilauer, Jan Svoboda, Antonín Profous

Nakladatelství Československé akademie věd | 1960

Kategorie:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Část souboru: Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny - Vladimír Šmilauer, Antonín Profous, Jan Svoboda (Nakladatelství Československé akademie věd)
Vazba: Pevná, převazba
Počet stran: 673
Jazyky: česky
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 9. července 2020 14:08
Číslo položky: 107426

Pátý svazek se pokouší odstranit překážky, které znesnadňují dnešnímu uživateli práci s monumentálním dílem, v němž středoškolský profesor Antonín Profous na téměř 3 000 stran dokládá a vykládá 15 500 místních jmen někdejších Čech. Dodatkový svazek obsahuje výklad historických i jazykovědných zkratek, soupis pramenů a literatury, soupis tiskových chyb a slovníček latinských a německých výrazů. Součástí doplňků a oprav je abecedně řazený přehled změn v heslech "Místních jmen v Čechách" do r. 1960, seznam sídlišť podle okresů z r. 1949 a přehled územního rozdělení platného v r. 1960 a jeho vztahu k situaci v r. 1949. Abecedně řazený Profousův soupis doplňuje rovněž soustava českých místních jmen uspořádaná podle významu. Součástí svazku je také kapitola věnovaná životu a dílu autora.

Komentáře ke knize
Vladimír Šmilauer

Vladimír Šmilauer byl český jazykovědec, bohemista, slovakista a onomastik. Po studiu na gymnáziu na Královských Vinohradech vystudoval na FF UK češtinu a němčinu, kde byl žákem bohemisty prof. Emila Smetánky, literárního vědce Jaroslava Vlčka a germanisty prof. Arnošta Viléma Krause. Po absolutoriu působil v letech 1921 až 1938 jako středoškolský profesor postupně v Praze, Žilině a Bratislavě. V roce 1933 se habilitoval pro obor jazyka českého a roku 1938 byl jmenován profesorem University Karlovy. Během německé okupace pracoval ve Slovanském ústavu v Praze, po 2. světové válce se vrátil zpátky na universitu a přednášel na filosofické i pedagogické fakultě. Byl členem České akademie věd a umění i Královské české společnosti nauk . Jako redaktor nebo člen redakční rady byl činný v řadě časopisů: Pravopisný poradce, Naše řeč, Časopis pro moderní filologii, Český časopis filologický, Zpravodaj místopisné komise, Příruční slovník jazyka českého. Člen Mezinárodní komise pro slovanskou onomastiku. Hlavní badatelskou oblastí byla jazykovědná bohemistika a slovakistika, nauka o tvoření slov , syntax a především česká a slovanská toponomastika. Vzhledem k mnohaleté pedagogické činnosti zanechal Šmilauer několik generací žáků. Dával přednost práci s doloženým jazykovým materiálem, při výkladech místních jmen nabádal ke střízlivosti.

Antonín Profous

Antonín Profous byl český středoškolský učitel a odborník na toponomastiku. Ve svém hlavním díle Místní jména v Čechách zpracoval asi 15 500 jmen českých měst a obcí. Studoval na gymnáziu v Chrudimi, poté na filosofické fakultě pražské Karlovy univerzity, absolvoval též semestr na univerzitě v Mnichově. V roce 1903 získal doktorát. V letech 1903 až 1904 působil jako učitel na gymnáziu v Rakovníku, v letech 1904 až 1909 na gymnáziu v Plzni a poté až do roku 1938 na gymnáziu na pražských Vinohradech. V roce 1927 se oženil s Jarmilou Roeselovou. Prohlížení, abecední navigace, vyhledávání a procházení stránek na webu Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky: Jednotlivé svazky online: zde. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Antonín Profous na německé Wikipedii.

Jan Svoboda

Narozen 26.12.1899 ve Vysokém Mýtě, zemřel 4.4.1973 v Praze. PhDr., DrSc., pracovník Slovanského ústavu, publikace z oboru onomastiky.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více