Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Minutové vzdálenosti

Robert Krumphanzl

Společnost pro Revolver Revue | 2005

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 83
Jazyky: česky
Ilustrátor: Viktor Karlík
Edice: 14. svazek ed. Revolver Revue 16x
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-903061-6-0 (brož.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 16. prosince 2021 13:06
Číslo položky: 257263

Cyklus krátkých próz autora, narozeného v roce 1973.

„Postavy Minutových vzdáleností, které jsou v bezútěšném horizontu panelového sídliště napořád zkoušeny starostmi, bolestmi a chudobou, se s „podivínskou“ vážností opírají o – často svérázné a sotva pravověrné – modlitby a rituály. Svůj málo pohostinný svět tak zabydlují nevšední slovní gestikulací, a vedou si přitom natolik zručně, že prostoru v dosahu svých slov propůjčují – při vší neradostnosti i děsivosti toho, o čem hovoří – jakousi zvláštní útulnost.“ ( Z průvodního textu Marka Vajchra)

„Nejde jen o Petrovice, o Horní Měcholupy, Minutové vzdálenosti směřují až do Afghánistánu, Íránu i do kláštera ve Francii. Směřují do Lodže, do Bohnic, do nápravných zařízení.“ (Z doslovu Ivana Matouška)

„Je to čtení silně jímavé v tom nejlepším slova smyslu a je doprovozené tradičně velmi povedenými linoryty Viktora Karlíka. A přestože Krumphanzl píše nezvykle úsporně, jeho texty vydají nad stohy poetických elaborátů.“ (Nedělní svět, Jan H. Vitvar)

„Poté, co Robert Krumphanzl důkladně prožvýkal dílo „zuřivého katolíka“ Leona Bloye, vyplivl dužinu prostou všech šťáv a sebral svých deset let sedimentované črty Minutové vzdálenosti. [...] Není zřejmé, zda si Krumphanzl svou duchovní pustinu gnostických klišé a citací vybral, nebo v ní uvízl.“ (A2, Vilém Kozelka [= Vít Kremlička])

„Viktor Karlík pojal Minutové vzdálenosti jako artefakt [...]. Nevtíravá, ale zřetelná síla, která z Krumphanzlova sličně vypraveného dílka vychází, je autentická, citlivě a do detailu prožitá. Zřejmě se svět, ve kterém žijeme, od časů Jiřího Koláře a Skupiny 42 v některých věcech příliš nezměnil.“ (Portál české literatury, Radim Kopáč)

„Vážnost, s níž Robert Krumphanzl tvoří, je tu málo vídaná; uvrhá se až do tortury. [...] Řekl bych, že se ještě bojí poddat svému tragickému ladění, možná i určení. [...] Tohoto muže psaní ještě bude bolet! A nás pak bude svírat duše při čtení.“ (MF Dnes, Josef Chuchma)

„Zdá se, že napíše román. Nemohl najít vhodnější věnování než věnování „těm, kteří se vydávají“. Neměl na mysli nějaké vánoční dárečky, ale minutové vzdálenosti, které lidé mezi sebou překonávají za pomoci lásky, soucitu a porozumění.“ (Reflex, Jiří Rulf)

Komentáře ke knize
Robert Krumphanzl

ROBERT KRUMPHANZL vystudoval žurnalistiku na FSV UK, v letech 1992–1994 redaktor časopisu Souvislosti. Roku 1994 spoluzaložil nakladatelství Triáda, které dodnes řídí. V letech 2000–2001 člen redakční rady Kritického sborníku, v letech 2001–2004 redaktor Revolver Revue a Kritické Přílohy RR, do obou periodik rovněž soustavně přispíval. Pro Revolver Revue připravil výběr z korespondence Jana Kameníka , vzpomínkový blok Ladislav Dvořák , blok Josef Frič a Dopisy Jiřího Němce z Ruzyně . Dále otiskl v Revolver Revue a Kritické Příloze Revolver Revue řadu recenzí a glos . Naposledy v č. 66/2007 příspěvek k tématu udělování státních dotací. Úryvky z Krumphanzlovy prózy Minutové vzdálenosti vyšly v Revolver Revue č. 52/2002 a č. 60/2005 a knižně jako 14. sv. Edice Revolver Revue. Próza Narozeniny vyšla v č. 69/2007, v č. 90/2013 publikoval své básně. RR č. 105/2016 přinesla text věnovaný u příležitosti básníkova jubilea Jaromíru Zelenkovi.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více