Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Milován až na popraviště : román

Mór Jókai

František Borový | 1913


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná, převazba
Počet stran: 607
Jazyky: česky
Překladatel: Gustav Narcis Mayerhoffer
Edice: 1. svazek ed. M. Jókaie romány a povídky. Řada 2. 0x
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 25. března 2019 14:25
Číslo položky: 57270

Román z doby Rákóczyho
Slavným, ba sensačním románem ,,MILOVÁN AŽ NA POPRAVIŠTĚ" zahájena nová řada Románů a povídek M. Jókaie. Proslulé dílo toto, v češtině dosud zcela neznámé, došlo báječného úspěchu a úžasného rozšíření v celém vzdělaném světě. S neslýchanou napínavostí a romantikou děje sloučena tu historická věrnost, svéráz postav a dobový kolorit.
Román Milován až na popraviště odehrává se v době Rákóczyových bojů za svobodu, a podivuhodno: tatáž jména, která dnes v parlamentním životě uherském nabyla tak sensačního zvuku, jichž řeči, zápasy a duelly tak vzrušují celou veřejnost, táž jména byla i tehdy v popředí, v prvé řadě bojovníků pro libertate! Tisza, Andrássy, Károlyi, Batthyány, Pálffy a j. vystupují tam, a my s úžasem shledáváme v předcích tutéž neohroženou mysl, touž horoucí lásku k vlasti a svobodě! A na těchto postavách dějinného významu zbudoval Jókai svůj velkolepý román dojmů nejpůsobivějších!

Komentáře ke knize
Mór Jókai

Mór Jókai byl maďarský spisovatel, publicista a politik. Patřil k nejpopulárnějším autorům historicko romantických románů ve 2. polovině 19. století. Byl jedním z aktérů maďarské revoluce v roce 1848 a politice se věnoval až do pozdního věku. Narodil se v Komárně, kde měl jeho otec, maďarský šlechtic Jozsef Jókay de Ásva rodinný majetek. Poté, co byl nucen prodat své pozemky, stal se právníkem a soudcem správní rady. Matka Marie pocházela ze šlechtického rodu Pulayů. Móricz byl jejich pátým dítětem, dva bratři však zemřeli v dětském věku. Zhruba od roku 1848 začal používat zkrácené jméno Mór a pod jménem Mór Jókai publikoval své nejznámější romány. Oba rodiče byli vzdělaní, otec miloval literaturu, psal poezii a vyprávěl o svých životních zážitcích, rád maloval. Vnímavý Moricz po svých rodičích zdědil umělecké sklony. Měl výtvarný talent a již v devíti letech mu byly v tisku vydány dvě krátké básně. V roce 1831 začal v Komárně chodit do základní školy a po čtyřech letech byl poslán na studia do Bratislavy. Byl vynikající student, naučil se německy a latinsky, základy řečtiny. V roce 1837 mu zemřel otec a Moricz se vrátil do Komárna, kde další tři roky studoval na střední škole. Ve školním roce 1841–1842 se připravoval k maturitě na škole ve městě Pápa, kde se seznámil s Sándorem Petöfim, který se stal jeho dlouholetým přítelem. Maturitu složil s vynikajícím prospěchem a současně se věnoval literární činnosti. Napsal několik drobných črt a lyrických básní. Jeho velkým vzorem byl francouzský spisovatel Victor Hugo. Na matčino přání začal studovat právo v Kecskemétu. Ve volném čase maloval, hrál divadlo, režíroval. V roce 1842 zde napsal hru Židovský chlapec. Po skončení studií pracoval jako advokátní koncipient v Pešti. Petöfi, který byl v té době již slavným básníkem, ho uvedl mezi další literáty. Jókai se zde představil se svou novelou Ostrov nepean. V létě 1845 pobýval v Kom...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více