Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Mezinárodní právo veřejné : vysokoškolská právnická učebnice

Vladislav David, Pavel Sladký, František Zbořil

Linde | 2006


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 447
Jazyky: česky
Edice: Vysokoškolské právnické učebnice 14x
Vydání: 3
ISBN: 80-7201-628-8
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 17. února 2020 13:20
Číslo položky: 88514

Tato učebnice mezinárodního práva veřejného spojuje obecnou i zvláštní matérii v jeden kompaktní celek. Po vymezení základních pojmů a historickém úvodu, v němž nechybí ani zhodnocení poválečného odsunu německého obyvatelstva z pohledu mezinárodního práva, se autoři věnují pramenům mezinárodního práva a jeho subjektům, právnímu režimu území a mezinárodních prostorů a problematice právních následků protiprávního jednání. V závěru je pojednáno o řešení mezinárodních sporů a o právu ozbrojených konfliktů včetně otázky mezinárodního terorismu a jeho potlačování. Učebnice je místy velmi konkrétní, když hodnotí aktuální konfliktní situace, např. v Kosovu, Afghánistánu nebo Iráku. Kniha je určena především jako učební pomůcka studentům právnických fakult, ale zaujme i čtenáře z řad odborné veřejnosti.

Komentáře ke knize
Vladislav David

Vladislav David byl český právník, profesor mezinárodního práva. Po maturitě v roce 1946 se stal studentem brněnské právnické fakulty, kde se při studiu setkal s velikány právní vědy jako byli profesoři František Weyr či Hynek Bulín. Rozhodl se zůstat na fakultě jako asistent u profesora Bulína, avšak Právnická fakulta Masarykovy univerzity byla v roce 1950 zrušena. Vladislav David pak odešel do Prahy s cílem učit právo, avšak to se nenaplnilo. Rezignoval na profesi právníka a snažil se uplatnit jako novinář. Po uvolnění politických poměrů v 60. letech se podílel na znovuotevření brněnské právnické fakulty. Nastoupil jako odborný asistent na katedru mezinárodního práva a později se stal jejím vedoucím. V únoru 1975 obhájil dizertaci na Právnické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. V roce 1981 se stal doktorem právních věd a profesorem mezinárodního práva. V tomto období rovněž přednášel na Právnických fakultách Univerzity v Košicích, Praze, Kyjevu, Lipsku, Kodani a Vratislavi. V 65 letech přestal vyučovat a začal se na plno věnovat advokacii. Po nějaké době se však vrátil do akademického prostředí přednášením mezinárodního práva veřejného na Právnické fakultě Univerzity Palackého. Přitom pokračoval v intenzivní vědecké činnosti, soustředíc se na otázky válečných konfliktů, mezinárodního terorismu a evropského práva. Spolu s P. Sladkým a F. Zbořilem napsal učebnici Mezinárodní právo veřejné, které se dočkalo několika vydání, a ze které se vyučuje nejen na českých právnických fakultách, ale i na Slovensku. V souvislosti se svou vědeckou činností obdržel v roce 2007 čestný doktorát Univerzity Palackého v Olomouci.

František Zbořil

Narozen 2. 12. 1964. Mgr., právník, vysokoškolský učitel, působí na Právnické fakultě Univerzity Palackého. Autor právních publikací z oboru mezinárodního práva veřejného, mezinárodních vztahů, české zahraniční politiky, mezinárodních organizací , teorie práva.

Pavel Sladký

Narozen 24. 6. 1978 v Olomouci. Mgr., působí na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Autor právnických publikací.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat