Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Medicínské katastrofy

Richard Gordon

Baronet | 1997

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 196
Jazyky: česky
Překladatel: Jana Pacnerová
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-7214-003-5 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 3. února 2023 14:18
Číslo položky: 489916

Medicínské katastrofy jsou souborem přibližně padesáti epizod, v nichž lékaři rozhodně nefigurují jako spasitelé lidstva, nýbrž mnohdy se dostávají do pozice velmi nezáviděníhodné. Richard Gordon předkládá jakýsi katalog medicínských katastrof - nebo abychom nepoužívali příliš silných slov, řekněme tedy alespoň neúspěchů. Vypráví mimo jiné o nezdařených chirurgických operacích včetně zákroků vpravdě šarlatánských. Líčí neslavný příběh pokusu britské válečné mašinerie o vedení bakteriologické války. Čtenář se dozví, co všechno se mu může jako pacientovi stát, když lékař podlehne předčasnému nadšení z neověřených nových objevů a rozhodne se je vyzkoušet v praxi. Na druhém pólu se naopak nacházejí všichni lékaři, kteří kdy odmítali přijmout vědecké poznatky a měli tak na svědomí stovky a tisíce pacientů, jejich smrt už byla naprosto zbytečná.

Nevědecká léčba kurdějí, mrzačení genitálií matek při porodu, nezvládnutá tyfová epidemie, předčasné prohlášení za mrtvé u pacientů, kteří se posléze dožili ještě mnoha let, rozmary vasektomie či nevydařené kosmetické úpravy na tělech pacientek, to vše je líčeno díky autorovým odborným vědomostem velmi střízlivě, bez jakékoli nadsázky, humornou a vtipnou formou.

Medicínské katastrofy nejenže potvrzují všechny Gordonovy autorské přednosti, ale navíc prozrazují jeho hlubokou sečtělost a vzdělání v dějinách medicíny.

Komentáře ke knize
Richard Gordon

Gordon Stanley Ostlere, známý pod pseudonymem Richard Gordon , byl britský lékař a spisovatel. Gordon se proslavil sérií knih z lékařského prostředí, jeho romány Doktor v domě či Doktor na moři a další byly přeloženy i do češtiny s ilustracemi Adolfa Borna. Podle jeho knih vzniklo sedm filmů a televizní seriál.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více