Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Mé srdce pohřběte u Wounded Knee - dějiny severoamerických Indiánů

Dee Alexander Brown

Odeon | 1976


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 316
Jazyky: česky
Překladatel: Dušan Zbavitel
Edice: 396. svazek ed. Klub čtenářů 1636x
Vydání: 1.
ISBN: 01-085-76
Vydáno v: Praha
Náklad: 69 000 ks
Poznámka: obálka Julius Hauf
Vystaveno: po 14. listopadu 2022 14:26
Číslo položky: 438963

Dee Brown se v této knize pokusil zmapovat temnou kapitolu amerických dějin, kterou bezesporu dobývání amerického Západu je, a vytvořil fascinující dokument o období let 60 – 90 předminulého století, o období takzvaných indiánských válek, kdy se vlivem stále rostoucí expanze bílých osadníku, valících se na Západ jako nespoutaná lavina s definitivní platností dovršil tragický osud původních obyvatel severoamerického kontinentu.
O indiánských kmenech, zvláště prérijních, o jejich slavných náčelnících a o osobitém způsobu života byla napsána řada knih různé věcné i literární úrovně. Nikomu se však nepodařilo vylíčit Indiány tak plasticky a přesvědčivě, jako Dee Brownovi, který je, na základě rozsáhlého studia historických materiálu, zahrnujícího autentické zápisy oficiálních jednání, stenogramy debat v Kongresu a další unikátní historické doklady, zbavil převládajících mýtů a hlavně nechal zaznít hlas jich samotných a snažil se je chápat a vidět běh událostí jejich očima. Tak se mu podařilo popsat drama národa, který se v nerovném zápase snažil uhájit právo na zemi svých předků, své kulturní dědictví, svou svobodu a nakonec jen holý život. Vyvstává tak před námi hrůzný obraz genocidy celé rasy a na straně druhé obraz těch, kteří bojují marný boj, i když ví, že nakonec podlehnou a zemřou.

Komentáře ke knize
Dee Alexander Brown

Dorris Alexander "Dee" Brown byl americký spisovatel a historik. Narodil se v Albertě v Louisianě, v průběhu dětství se přestěhoval do Arkansasu až s matkou a sourozenci nakonec skončili v Litle Rocku, kde měli lepší podmínky pro studium na střední škole. Dee Brown se stal vášnivým čtenářem a veřejná knihovna se stala jeho druhým domovem. Zde také vzniká vlivem četby jeho celoživotní a neutuchající zájem o historii amerického Západu, zde také objevuje díla Sherwooda Andersona a Johna Dos Passose, později Faulknera a Conrada, kteří měli nezanedbatelný vliv na jeho pozdější literární práci. V této době se také seznamuje s Indiánem z kmene Creek a toto dětské přátelství způsobí, že se změní jeho pohled na Indiány – v té době převládal mezi lidovými americkými vrstvami obraz Indiánů jako nasilnického a zpátečnického národa. Po ukončení školy krátkodobě pracuje jako tiskař a reportér, rozhoduje se ale pokračovat ve studiu, nejprve na Arkansaské státní vysoké škole, později na Universitě G.Washingtona . Po ukončení se oženil se Sally Stroundovou, svojí bývalou spolužačkou z Arkansasu a přijal místo knihovníka na ministerstvu zemědělství, kdo pracoval do vypuknutí války a svého povolání do armády v r.1942. Neúčastní se válečných operací, i v době války pracuje pro ministerstvo války jako knihovník. Zde se setkává s Martinem Schmittem, svým pozdějším, poválečným, spolupracovníkem na několika knihách. V období let 1948–1972 pracuje jako knihovník na Illinoiské universitě, kde také získává magisterský titul v oboru knihovnictví a stává se zde profesorem. Začíná také psát a po prvních dvou knihách ze začátku války vydává jako spoluautor se Schmittem do konce roku 1950 sedm knih, převážně literatury faktu . Během šedesátých let vydává dalších osm knih, aby v roce 1971 vydal svou nejznámější knihu Bury My Heart at Wounded Knee (česky Mé srdce pohřběte u Wonded Knee, ...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu