Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Maso

Martin Harníček

Sixty-Eight Publishers | 1981

Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 252
Jazyky: česky
Ilustrátor: Karel Trinkewitz
Vydáno v: Toronto
Náklad: 3 000 ks
Poznámka: obálka Boris Mysliveček
Vystaveno: út 15. března 2022 10:33
Číslo položky: 296177

Soubor dvou novel z pera Martina Harníčka, Maso a O Albínovi, které jsou zasazeny do dystopické budoucnosti ne nepodobné Československu za komunistického režimu.
Titulní povídka „Maso“ líčí drsný příběh ze společnosti, kde se lidé živí masem zabitých lidí, kteří porušili nějaký z mnoha zákonů totalitní společnosti. Děj sleduje osudy bezejmenného vypravěče, který se bez vlastního přičinění náhle ocitl až u dna společnosti, pokouší se protloukat se světem, jak se dá, a nakonec se ocitne za městem, kde nachází komunitu lidí se zcela opačným žebříčkem hodnot. Novela je psána až úzkostlivě uhlazeným slohem, který je (zároveň s nevzrušivým popisem) úmyslným kontrapunktem k morbidnímu tématu.
Druhá novela, „O Albínovi“, sleduje pouť hlavního hrdiny, kariéristy po stupních politického žebříčku v děsivé antiutopické společnosti budoucnosti.

První, exilové vydání. Ilustrace Karel Trinkewitz. Obálku s použitím koláže Karla Trinkewitze navrhla Barbora Munzarová.

Komentáře ke knize
Martin Harníček

* 27. 3. 1952, Praha Prozaik Pochází z divadelnické rodiny, jeho otec Miroslav Harníček byl tajemníkem Divadla ABC, matka herečkou zájezdového divadla. Po dokončení ZŠ nejprve pracoval jako pomocný zdravotník v Bohnicích, později studoval střední zdravotní školu. Maturoval v roce 1970. Zaměstnán byl jako nemocniční ošetřovatel v Praze. Byl signatářem Charty 77, roku 1983 emigroval do SRN. Žije v Haaru u Mnichova, kde pracoval nejdříve jako nemocniční ošetřovatel, posléze jako gerontopsychoterapeut. V samizdatové edici Popelnice vydal prózy Strýček , Sedmá rezervace , Já, bratři, O Albínovi a Pozemek . Harníčkovy prózy jsou zpravidla – v duchu tvorby George Orwella – založeny na modelových absurdních situacích a na kontrastně vyhrocených charakterech představitelů totalitní moci a jejich svobodymyslných odpůrců. Tak je tomu i v drasticky vystupňovaném konfliktu siamských dvojčat v próze Já, bratři. První knižně vydaný svazek Maso obsahuje dvě antiutopické prózy líčící v šokujících situacích katastrofickou vizi světa, v němž vlivem přelidnění a totalitní společenské organizace pozbyly platnosti civilizační návyky a humanitní hodnoty a život se změnil v zoufalý boj o přežití. Próza Sametový geroj, napsaná po téměř dvacetileté odmlce, se vzdaluje od groteskní poetiky předchozích prací, ale nikoli od jejich skeptického pohledu na lidskou morálku. Odehrává se v Čechách padesátých až osmdesátých let a vypráví životní příběh konfidenta státní bezpečnosti, který díky své přičinlivé ochotě donášet vystudoval vysokou školu, získal výhodné zaměstnání a životní zázemí, který ovšem zjišťuje, že s koncem socialismu jeho závazky vůči jeho „řídícím orgánům“ nekončí.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze
Lidé také hledají

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat