Dostupnost: | Vyprodáno |
Vazba: | Brožovaná |
Počet stran: | 185 |
Jazyky: | česky |
Ilustrátor: | Jan Šroubek |
ISBN: | 978-80-87517-44-4 |
Vydáno v: | Praha |
Poznámka: | obálka Jan Šroubek |
Vystaveno: | út 26. listopadu 2019 14:44 |
Číslo položky: | 79253 |
Ačkoli se fotografie Jana Šroubka pokoušejí zachytit momentky z nejrůznějších peripetií lidského života, přesto zůstává dominantním prvkem jeho snímků portrét ženy. Tento základní motiv skicuje Šroubek v lehce erotických, citových a smyslných polohách, které jsou zároveň součástí mnohdy až poněkud bizarních kulis (opuštěné půdní prostory, hřbitovy, netradiční přírodní zákoutí s koloritem samoty a prázdnoty, místnost s dřevěnými prkny a starou železnou postelí apod.). S výtvarnou podobou pak korespondují i verše Jana Velíška, jež jsou interpretovány v lehké a hravé lyrické tónině v řeči vázané. Podobně jako výtvarná část této knihy se snaží i Velíškovy básně navodit bezprostřední náladu a vyjádřit okamžik lidské existence v jeho prchavosti a pomíjejícnosti.
Narozen 11.4.1946 v Trhových Svinech. V r. 1968 absolvoval FPT v Praze, Katedru konzervace potravin a technologie masa. V r. 1969 nastoupil na Katedru chemie a zkoušení potravin jako pracovník pro vědu a výzkum, v r. 1974 obhájil kandidátskou disertační práci, v letech 1974–1983 působil na uvedeném ústavu jako vědecký pracovník a samostatný vědecký pracovník specialista a od r. 1983 jako odborný asistent. V r. 1990 se habilitoval pro obor chemie a analýza potravin a v tomtéž roce obhájil doktorskou disertační práci. Od r. 1991 je vedoucím Ústavu chemie a analýza potravin, profesorem pro obor chemie a analýza potravin byl jmenován v r. 1992. Od r. 2000 je děkanem FPBT. Ve výzkumné práci se prof. Velíšek zabýval a stále zabývá především studiem Maillardovy reakce. Je členem mezinárodní organizace IMARS . Zhruba 30 let se rovněž věnuje problematice chlorovaných propanolů v potravinách. Tyto technologické kontaminanty byly prvně v potravinách prokázány na VŠCHT Praha. Na základě prací prof. Velíška, kterých na toto téma publikoval více než 50, a díky spolupráci s podniky Nestlé Germany, Nestlé Research Centre a Kikkoman Europe, byla zavedena nová technologie výroby potravinářských hydrolyzátů bílkovin a přijata opatření k omezení výskytu těchto kontaminantů v potravinách obecně.
Objednávkám nad 699 Kč
Sběratelské kusy i knižní novinky
A s radostí
Za hotové a s vlastním odvozem