Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Malá tajemství přírody

Luděk J Dobroruka, Jana Dobroruková

Albatros | 1989

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 175
Jazyky: česky
Ilustrátor: Petr Rob
Vydání: 1
ISBN: 13-766-89
Vydáno v: Praha
Náklad: 80 000 ks
Poznámka: obálka Václav Konečný
Vystaveno: pá 22. ledna 2021 14:51
Číslo položky: 145887

Milý čtenáři! Ještě než jsme začali psát tuto knížku, tak jsme si tě představovali. Kdo jsi? Kolik je ti let? Zajímáš se už dlouho o přírodu, chodíš snad dokonce do odborných kroužků? Nebo se ti prostě jen líbí v lese, na louce, u rybníka? Knih o přírodě je celá řada. Jak ale napsat takovou, aby tě zaujala, ať už jsi kdokoli? A tak jsme vzpomínali, co bavilo nás, když jsme byli malí. Jen jsme se v přírodě dívali? Kdepak! Všechno jsme chtěli vzít do ruky a pokud možno odnést domů a pozorovat zblízka. A tak jsme se rozhodli: Nejen ti poradíme co a jak v přírodě sledovat, ale i na co si opravdu můžeš sáhnout, co je vhodné k tomu, vzít to s sebou domů — ale v tom případě, jak se o to pak starat! Ovšem domácí chov přichází v úvahu pouze tehdy, získáš-li souhlas rodičů. Doufáme, že najdeš v této knížce dost nápadů, ze kterých si vybereš. Všechny jsou v souladu se zákony na ochranu přírody, takže — pokud budeš přírodu zkoumat tak, jak ti nabízíme — nemůžeš je porušit. A to je velmi důležité. Dobrý ochránce přírodu musí co nejlépe poznat. Protože čím hlouběji pronikneš do přírody, tím více ji budeš mít rád. A co máme rádi, tomu přece nemůžeme ubližovat!

Patříš k těm, kteří svůj zájem už zaměřují určitým směrem? Specializuješ se na něco? Možná že tě přilákala krása motýlů či brouků a děláš si sbírku. Preparace hmyzu je práce nesmírně zajímavá. Ale pozor! Sběratel, který má na zřeteli jen svou sbírku, může napáchat v přírodě velké škody! A proto — pokud si chceš sestavit sbírku hmyzu jako skutečný přírodovědec — vyhledej odborníka, který ti poradí. Pod jeho vedením vytvoříš hodnotnou kolekci, která může sloužit k poznávání krás přírody i ostatním. Ale i když máš už vyhraněný zájem, nemávni rukou nad ostatními našimi nápady. Všude najdeš něco zajímavého a navíc získáš lepší představu o nejrůznějších vztazích a spojitostech v přírodě.

A teď to hlavní: jak budeš s touto knížkou pracovat? Ale ne, to není zbytečná otázka. Nepředstavujeme si totiž, že si ke knížce sedneš a postupně ji přečteš od A až do Z, kapitolu po kapitole, až se dostaneš k rejstříku. My bychom si přáli, abys s naší knížkou opravdu pracoval. Nejdříve ji prolistuj, zastav se u některých obrazových tabulí a přečti si text k obrázkům, které tě zaujaly. Tím získáš povšechnou představu o tom, co v knížce najdeš. A pak ti doporučujeme vyhledat obsah, pozorně si přečíst názvy kapitol a jednu si vybrat. Přečetl jsi ji? Rozuměl jsi všemu, nebo skoro všemu? Takže teď už víš, nejen o čem kniha je, ale i jak je napsaná. Můžeš posoudit, do jaké míry se nám podařilo se s tebou domluvit. Další kapitoly si už vybírej, jak chceš, podle toho, co tě zrovna v přírodě zajímá a co bys chtěl dělat. Není důležité, jestli přečteš celou knihu za měsíc, nebo za rok. Ale pokud se k některým přečteným kapitolám vrátíš, abys mohl porovnat výsledek své práce s naším návodem, splní se tím naše představy. Proto jsme tuto knihu psali!

Komentáře ke knize
Luděk J Dobroruka

RNDr. Ing. Luděk Jindřich Dobroruka, význačný český zoolog a světově uznávaný znalec především v oboru systematiky stonožek a afrických antilop, patřil k dalším výrazným osobnostem, které v letech spojily svůj osud s pražskou zoo. Narodil se 20. 10. 1933, zemřel 4. července 2004. V letech 1951 až 1956 studoval na Přírodovědecké fakultě UK, kde také obhájil doktorát. V letech 1973 až 1978 studoval Agronomickou fakultu VŠZ v Praze, kde získal titul inženýra. Zabýval se zvláště systematickou zoologií bezobratlých živočichů i obratlovců a později rovněž etologií. Původně se věnoval studiu stonožek a stonožek , a to nejen v evropském, ale i světovém měřítku. Zabýval se výzkumem stonožek Mohelské stepi, stonožek Olomouckého kraje a dalších oblastí Československé republiky. Popsal řadu druhů stonožek ze sběrů z tehdejšího Belgického Konga, z Batumi a Tbilisi, Čadu, Formózy, ze střední Afriky, Iráku, Řecka, Kréty, Brazílie a dalších zemí. Určoval stonožky pro mnohá světová muzea. Rovněž se zabýval studiem pavouků čeledi skákavkovitých z Řecka, Indie a dalších zemí. Podílel se na publikaci Klíč zvířeny ČSR z roku 1959, kde zpracoval drobnušky třídy stonožkovců. V roce 1961 vydal publikaci „Hundertfüssler “ v ediční řadě Die Neue Brehm-Bücherei. O stonožkách a stonoženkách publikoval desítky drobnějších vědeckých prací. V roce 1956, po ukončení vysokoškolských studií na Přírodovědecké fakultě UK, krátký čas pracoval v Národním muzeu v Praze v oddělení bezobratlých a téhož roku pak nastoupil jako asistent – kurátor do pražské zoologické zahrady. V Zoo Praha působil především na úseku kopytníků, nejprve od roku 1956 do roku 1972 a pak po přerušení opět v letech 1975 až 1982. Věnoval se studiu kopytníků, ale také primátů i dalších skupin savců, a zvláště pak systematice levhartů. O levhartech publikoval v letech 1962 až 1972 řadu vědeckých prací, například v Zeischrift für Säugetierkunde, Der Zoologischer G...

Jana Dobroruková

RNDr. Jana Dobroruková je středoškolskou profesorkou biologie a chemie na gymnáziu Dvůr Králové nad Labem. S neutuchající energií zasvěcuje generace dětí a mladých lidí do krás přírodovědného poznávání a tvořivého výzkumu. Je autorkou či spoluautorkou několika učebnic, metodických pokynů a didaktických pomůcek. Dr. Dobroruková spolu se svým dnes již zemřelým manželem, předním československým zoologem RNDr. Ing. Luďkem J. Dobrorukou, vedla Stanici mladých přírodovědců při východočeské ZOO ve Dvoře Králové, organizovali letní přírodovědecké tábory a tvořili náplň pro přírodovědné kroužky pro děti ze Dvora Králové a okolí. Po roce 1990 založili Klub NATURA, jehož cílem je rozšiřovat zoologické, botanické, ekologické, etologické a obecně biologické poznání svých členů, převážně studentů Gymnázia Dvůr Králové n. L. a studentů dalších škol v kraji, dále učitelů a dalších zájemců, a to formou přednášek, laboratorních cvičení, exkurzí, letních přírodovědných táborů a expedic. Každoročně Klub NATURA pořádá letní přírodovědný tábor pro děti od 9 do 18 let a dále pořádá i zahraniční expedice po Evropě i severní Africe s cílem poznat a srovnat ekosystémy od polárního kruhu po Saharu. Záměrem Klubu NATURA a zejména prof. Jany Dobrorukové je vyhledávat talentované studenty, rozvíjet jejich schopnosti a zájem o tvořivý výzkum a připravovat je na přírodovědecké soutěže. Jana Dobroruková je zcela ojedinělá ve své inspirativní úloze v povzbuzování a uchovávání zájmu o přírodovědu u dětí v rozmezí věku 9 – 18 let, a v množství svého volného času,

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu