Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Lituji, že nejsem básník

Vladislav Stanovský, Alois Beer

Odeon | 1970

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 290
Jazyky: česky
Editor: Rudolf Skřeček
Edice: Odeon 103x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Zdenek Seydl
Vystaveno: st 31. července 2019 13:57
Číslo položky: 69399

Výbor z literárního díla dobrušského písmáka a naivního malíře, také však soustružníka, řezbáře, pasíře a pozlatitele je pouze malým zlomkem ze souboru jeho životopisných, cestopisných, kronikářských a jiných záznamů.Po předřazených Hlasech o Aloisu Beerovi (J. Čapek, F. Halas, V. Holan, J. John, K. Konrád, St.K. Neumann, V. Vančura), Stanovského studii a Seydlově básni je výbor shrnut do těchto kapitol: Popisovatel a malíř, Nevděk, V čase učení,Na vandru do Vídně, Pětiletá pouť, Minulost dle mé zkušenosti, Z cest po Čechách, Závěrek.

Komentáře ke knize
Vladislav Stanovský

Český spisovatel a překladatel. Specializoval se na sbírání a překládání pohádkové tvorby vzniklé v češtině i různých jiných jazycích.

Alois Beer

Alois Beer byl český písmák a naivní malíř. Absolvoval tři třídy německé školy, ve třinácti letech se již učil dřevosoustružníkem. Po vyučení v roce 1849 odešel na vandr do Vídně, kdy prošel řadu zemí Rakousko-Uherska. Navštívil Prahu, Vídeň, Štýrsko, Bavorsko, severní Itálii, Benátky, Veronu a Milán a Lublaň. V Lublani navštěvoval kursy malířství. Po návratu do Dobrušky v roce 1858 si otevřel dřevosoustružnickou živnost. Sám píše, že byl "soustružníkem, řezbářem, pasířem, pozlatitelem, brejlařem a malířem". V roce 1862 se oženil a v roce 1863 koupil dům čp. 100 v Opočenské ulici. V roce 1869 umírá jeho první manželka a on se záhy žení podruhé. Druhé manželství ale nebylo příliš šťastné. Beer byl velikým propagátorem technických novot. Jako první v Dobrušce například používal deštník. V prostředí malého města ale sklízel spíše posměch a byl považován za podivína. Časem proto zatrpkl. Na tom měly podíl i další okolnosti: nepříliš šťastné druhé manželství, neúspěch v podnikání, neporozumění sousedů i vlastních dětí. V roce 1886 přepsal svou živnost na syna a věnoval se malířství. Podílel se na organizaci hospodářských a průmyslových výstav v Dobrušce v letech 1889 a 1892. Zde se mu dostalo uznání mimo jiné od pražského "světlojemníka" Jindřicha Eckerta, což mu nakonec získalo i jistý respekt u místních obyvatel. Beerovo dílo představuje 65 sešitů kvartového formátu , které jsou uchovány ve Vlastivědném muzeu Dobruška. Vedle toho jsou snad dodnes roztroušeny jednotlivé Beerovy kresby po dobrušských domácnostech. Toto dílo má nesmírnou dokumentační cenu vzhledem k tomu, že Beer do nejmenších detailů dokumentoval textem i obrazem obce, jednotlivé stavby, místní zvyky, události a slavnosti, řemeslnické postupy a nástroje a další detaily každodenního života druhé poloviny 19. století. Beer rovněž detailně zachytil podobu Dobrušky před a po velikém požáru...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více