Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Lída Baarová & Joseph Goebbels : prokletá láska české herečky a ďáblova náměstka

Stanislav Motl

Eminent | 2009


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 239
Jazyky: česky
Ilustrátor: Luboš Stiburek
Edice: Stíny Třetí říše 1x
Vydání: Stíny Třetí říše
ISBN: 978-80-7281-350-6 (váz.)
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Adam Friedrich
Vystaveno: čt 19. listopadu 2020 16:32
Číslo položky: 129764

Reichsminister für Volksaufklärung und Propaganda, říšský ministr lidové osvěty a propagandy Joseph Goebbels, jedna z nejslavnějších evropských hereček té doby Lída Baarová a jejich vztah, který se proplétal do dějin nacistického Německa, jsou hlavním tématem této ojedinělé knihy z volné řady Stíny Třetí říše. Z její krásy téměř zešílel; byl dokonce ochotný opustit vysokou funkci a jít za ní třeba až na kraj světa. Nová svědectví, pocházející z odkazu této české herečky, která se už ve svých dvaceti letech stala skutečnou hvězdou, ovšem napovídají, že neuhranula pouze „ďáblova náměstka“, ale i samotného démona v lidské podobě - Adolfa Hitlera.
Autor této knihy měl jedinečnou možnost poznat tuto obdivovanou ženu důvěrně v letech 1990 až 1997 v jejím domě v Salcburku ještě předtím, než těžce onemocněla. V této knize se s pomocí její dosud zcela neznámé pozůstalosti, kterou mu odkázala, pokusil zaplnit některá dosud bílá místa jejího dramatického života a osudového vztahu. Vedle málo známých i zcela neznámých svědectví několika mužů, kteří kdysi stáli za Hitlerem - ať už to byl architekt Albert Speer nebo Hitlerův osobní strážce Rochus Misch, přináší i výsledky jeho bádání v německých archivech. Podobně jako dobové kritiky nebo odborná hodnocení svědčí o tom, že Lída Baarová oplývala nejenom nevšední krásou, ale také mimořádným hereckým talentem. Ten se tehdy projevoval nejen v německých filmech, ale také na německých divadelních scénách.
Některé dokumenty vyvracejí mnohé fámy, které Lídu Baarovou hlavně v Čechách dodnes obklopují, například že se ráda chlubila svými „německými sny“. Měla tím dát najevo svoje proněmecké smýšlení. Jak na konci života sebekriticky přiznávala, byla v čase své hvězdné kariéry doslova opilá slávou. V době, kdy se nechávala obdivovat nejmocnějšími muži tehdejší doby, včetně nacistických pohlavárů, odcházely do neznáma nebo končily v táborech smrti tisíce nešťastných lidí.
Po válce musela kdysi zářivá a hýčkaná hvězda tvrdě zaplatit. Skončila ve vězení, přišla o své nejbližší. Přestože byla nakonec osvobozena, pomyslného cejchu, který jí na čelo vypálili její spoluobčané, se už nikdy nezbavila. Prožila novou úspěšnou hereckou kariéru v Itálii, Španělsku a hlavně v Německu, ale psychické následky tehdejších dnů nesla po celý svůj další život.
Výpravné provedení knihy je umocněno třemi unikátními barevnými přílohami.

Komentáře ke knize
Stanislav Motl

Stanislav Motl je český novinář a spisovatel. Stanislav Motl vystudoval střední ekonomickou školu, posléze Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. Jako novinář začal publikovat na počátku 70. let v regionálních novinách, ve kterých působil deset let. V období normalizace byl reportérem nejprve v časopise Svět v obrazech, poté v týdeníku Signál. V tomto časopise ministerstva vnitra mj. vylíčil v reportáži průběh Palachova týdne z pohledu tehdejší moci. Po listopadu 1989 publikoval v časopise Reflex. Znám je zejména knihami s historickou tematikou, které se převážně týkají období druhé světové války. Od roku 1995 byl jedním z reportérů investigativního pořadu Na vlastní oči televize Nova. Od roku 2010 připravuje v ČRo 2 svůj autorský pořad s názvem Stopy, fakta, tajemství, který dostal i televizní podobu. V minulosti byl reportérem v několika válečných konfliktech. Věnuje se pedagogické a přednáškové činnosti. Editor souhrnného díla Jiřího Muchy . Je autorem scénářů k filmovým dokumentům např.: Živý mrtvý, Ozvěny lidické noci, Sláva a prokletí Lídy Baarové, Mraky nad Barrandovem, Nacisté pod ochranou. Je nositelem celosvětové ceny The AIB International Media Excellence Awards. Toto ocenění udělované v Londýně, které je považováno za rozhlasového Oskara, získal v letech 2010 a opakovaně v roce 2011. V ČR obdržel mimo jiné hlavní cenu festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran a hlavní cenu E. E. Kische . Přestože má platné lustrační osvědčení č.ID-16384/1-016/1-LU-91, vydané ministerstvem vnitra ČR 14. 11. 1995, je někdy spojován s bývalou Státní bezpečností, která ho v letech 1974–1979 registrovala pod písmenem C . Jeho lustrační osvědčení však neosvědčuje žádnou vědomou spolupráci a nositel tohoto osvědčení splňuje tedy – dle nálezu Ústavního soudu ze dne 26. 11. 1992 – všechny podmínky lustračního zákona....

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu