Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Lev a růže - Díl 1, Král železný, král zlatý

Ludmila Vaňková

Šulc a spol | 1994


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Část souboru: Lev a růže 1 - 4 KOMPLET - Král železný, král zlatý + Zlá léta + Dědici zlatého krále + Žebrák se stříbrnou holí - Ludmila Vaňková (1994, Šulc a spol)
Vazba: Pevná
Počet stran: 486
Jazyky: česky
Ilustrátor: Václav Rytina
Edice: 1. svazek ed. Lev a růže 16x
Vydání: 3
ISBN: 80-85636-13-1
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Václav Rytina
Vystaveno: út 16. února 2021 8:02
Číslo položky: 153616

Tetralogii Lev a růže zasadila autorka Ludmila Vaňková do dramatické doby vývoje českého státu ve 13. století, historický děj je lyrizován milostnými příběhy a důrazem na intimní pocity hlavních postav. Děj první knihy Král železný, král zlatý se odehrává za vlády Přemysla Otakara II. Vše začíná jeho narozením, kdy jeho otec přichází o jedno oko. Hlavní děj začíná po smrti Přemyslova bratra Vladislava, kdy se za dva roky ujímá Otakar vlády. Jeho moc roste, nechává zbořit všechny neohlášené hrady v jeho panství, nastoluje pořádek a mír. Při dobývání hradů v Rakousku nabídne ruku jejich majitelce, šlechtičně v pokročilém věku, která nemůže mít děti, v domnění, že ho odmítne. Markéta Babenberská však přijímá jeho ruku. Přemysl se však zamiluje do dívky z jejího fraucimoru, se kterou má později i děti, které Markéta vychovává jako své vlastní. Římský papež však neuzná dědičné právo jejich nejstaršího syna Mikuláše na český trůn. Přemysl je nucen rozvést se s Markétou a bere si za manželku Kunhutu Uherskou, vnučku uherského krále Bély, se kterým neustále bojuje. V této době rozpoutává ve Štýrsku vzpouru Vladislavova manželka, vdova Gertruda. Její snaha o rozpad české koruny se však nezdaří, vzpoura je potlačena. Mezitím u královo orlíků vyrůstá mladý šlechtic Záviš z Falkštejna, jenž zachrání v boji králi dvakrát život a po čase se stává královniným rytířem. Přemysl vyjíždí do boje proti novému uherskému králi Štěpánovi a poráží ho. Měl by být mír. Otakarova moc roste. Jeho dvůr je ohromě bohatý a jeho vojsko takřka neporazitelné, takže dostane přízvisko KRÁL ŽELEZNÝ, KRÁL ZLATÝ! Kvůli Kunhutě se pohádá se svým oblíbencem Závišem z Falkštejna. Do jeho srdce nyní vstupuje nový oblíbenec - Oldřich z Drnoholce. Kniha končí narozením Přemyslavova syna Václava II.

Komentáře ke knize
Ludmila Vaňková

Ludmila Vaňková, vlastním jménem Paukertová je česká prozaička a autorka románů zejména s historickou tematikou. Narodila se jako druhá dcera do pražské rodiny vrchního ředitele Národní banky JUDr. Václava Vaňka. Ten byl však roku 1942 popraven gestapem. Zatímco její sestra Blanka Vaňková absolvovala operní zpěv na Pražské konzervatoři, ona sama vystudovala sociologii a psychologii na Universitě Karlově. Roku 1948 byla z FF UK z politických důvodů vyloučena , a doktorát dokončila až po více než dvaceti letech . Měla vřelý vztah k divadlu. Po absolvování reformního reálného dívčího gymnázia roku 1945 studovala Pražskou konzervatoř, kterou však nedokončila. Později se neúspěšně hlásila na DAMU, nadále však působila v ochotnickém divadle. Její literární prvotinou se stala divadelní hra Princezna a šašek, kterou publikovala roku 1954 v časopise Divadlo. Nejprve pracovala jako sekretářka v různých nakladatelstvích; Evropský literární klub, Československý spisovatel, a později v redakci časopisů Nový život a Divadlo. V letech 1964–1972 byla redaktorkou nakladatelství Albatros. Roku 1968 vstoupila do KSČ, ale následujícího roku ze strany vystoupila. V letech 1973 až 1977 tak pracovala jako výhybkářka v železniční stanici Karlštejn. V letech 1968–1969 publikovala v časopise Tvář úryvky z díla Skrytý život Salvatora Dalího, které začala překládat na žádost někdejších avantgardních výtvarníků ze skupiny Devětsil . V redakci Československého spisovatele se seznámila se svým budoucím manželem, výtvarníkem Josefem Paukertem . Po roce 1990 byla členkou městského zastupitelstva v Řevnicích. Píše zejména dobrodružné historické romány, často lyricky laděné. Historie sice zaznamenává lidské osudy a jejich hrdinské s...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu