Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Kupka, Nepraš : setkání v architektuře : Galerie Jaroslava Fragnera 5.-24.10.2004

Pavel Kupka, Karel Nepraš

Galerie Jaroslava Fragnera | 2004


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 56
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 80-239-3643-3
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 9. února 2018 16:46
Číslo položky: 24936

Fotografická publikace je katalogem k výstavě Kupka - Nepraš, Setkání v architektuře, která proběhla v létě roku 2009 v pražském Nostickém paláci. Spolupráce architekta Kupky a sochaře Nepraše začala již v 60. letech 20. století rekonstrukcí domů Na Můstku a pokračovala společnou prací na rekonstrukci obřadní síně ve Svitavách a na dalších objektech v Praze. Významná je jejich spolupráce při rekonstrukci Lichtenštejnského a Toskánského paláce. Sochař Nepraš zemřel v roce 2002 a jeho poslední realizací byla socha Jaroslava Haška, kterou nedokončil. Jeho vtipné plastiky a patníky však zůstanou nepřehlédnutelnou součástí několika pražských paláců a budov.

Komentáře ke knize
Karel Nepraš

Karel Nepraš byl český sochař, kreslíř, grafik, profesor Akademie výtvarných umění v Praze. Karel Nepraš absolvoval Střední průmyslovou školu keramickou v Praze a odtud byl roku 1952 přijat na Akademii výtvarných umění do sochařského ateliéru prof. J. Laudy. V tíživé atmosféře komunistického režimu 50. let, všeobecného špiclování a důrazu na výuku marxismu a socialistického realismu na Akademii byla osobní přátelství a soukromá setkávání studentů důležitější než škola. Spolu se spolužáky Janem Koblasou, Bedřichem Dlouhým a hudebníky Rudolfem Komorousem, Liborem Peškem a Janem Klusákem založil Club , který po první dadaistické společné akci výtvarníků, muzikantů a herců někteří opustili a spolek se nadále scházel ve složení Karel Nepraš, Jan Koblasa, Bedřich Dlouhý, Rudolf Komorous jako Šmidrové. V roce 1957 připravili jednodenní výstavu na Střeleckém ostrově spolu s přizvanými literáty a profesionálními hudebníky jako komponovaný večer, spojený s prezentací mimoškolní výtvarné tvorby. Aktivity spolku Šmidrové kromě pravidelných schůzek, recesistických akcí a formalizovaných rituálů s fragmentární společnou literární činností, pokračovaly i po ukončení studia na Akademii a vedly postupně k založení amatérské dechovky a společným vystoupením jako byla osobitá inscenace Paličovy dcery roku 1959 a parodie na tehdejší oficiální rituály – Slavnostní akademie Šmidrů ku vzpomínce básníka Václava Svobody Plumlovského v jazzovém klubu Reduta roku 1960 . S uvolňující se politickou atmosférou a potřebou věnovat se vlastní tvorbě se činnost spolku postupně utlumila, ale ještě v roce 1962 nakrátko Šmidry znovu spojilo založení hokejového klubu Paleta vlasti. Jako autor kr...

Pavel Kupka

Narozen 15. 7. 1936 v Opava, zemřel 22. 5. 2019 v Praze. Architekt, zaměřoval se na renovaci památkově chraněných objektů, zejména v Praze.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu