Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Kupidova střela - Dětinský řápek

Šimon Lomnický z Budče

Atlantis | 2000


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 467
Jazyky: česky
Editor: Jakub Krč, Vojtěch Hladký
Edice: 3. svazek ed. Thesaurus absconditus 0x
Vydání: 1
ISBN: 80-7108-216-3
Vydáno v: Brno
Poznámka: obálka Boris Mysliveček
Vystaveno: ne 19. srpna 2018 12:21
Číslo položky: 35221

Dvě mravněvýchovné prózy předbělohorského autora se zabývají erotikou a didaktikou.

Edice Kupidovy střely aneb Knížky užitečné, v níž se všeliká chlípnost a zlá bujnost těla zapovídá a potupuje (1590) a Dětinského řápku (1609) chce připomenout jako živou součást české beletrie Šimona Lomnického z Budče (1552–1623), rozporuplnou postavu naší literatury. Rané obrození v něm vidělo slavného autora, ba dokonce národního génia; později byl vnímán jako „bezcharakterní literární obojetník, rýmař řemeslný a bezduchý“ (J. Vlček) a ani 20. století ho plně nerehabilitovalo.
V centru Lomnického tvorby stojí cyklus 9 knih mravněvýchovné prózy, kterým programově zpracoval oblast sedmi smrtelných hříchů – Kupidova střela se věnuje smilstvu, Dětinský řápek výchově dětí a rodinným vztahům. Všechny knihy tohoto cyklu jsou z velké části postaveny na práci s exemply, která však Lomnický už nechápe středověce jako strohé morální prózy s teologicko-alegorickým výkladem: nakládá s nimi volně, jako s komentovanými prózami, vykročenými k beletrii rozličných žánrů. Z jeho cyklu bohatě čerpá i literatura barokní a obrozenská.
K vydání připravili Jakub Krč (česká část, slovníček, doslov) a Vojtěch Hladký (latinská část, vysvětlivky).

Komentáře ke knize
Šimon Lomnický z Budče

Šimon Lomnický z Budče, též Ptocheus, Lomnicius, Chodeček a Janů byl český spisovatel. Pocházel z chudých poměrů, školu vystudoval díky Vilémovi z Rožmberka, který mu později zajistil místo učitele. Později pro svého ochránce pracoval přímo jako písař a správce pivovaru v Třeboni a Lomnici nad Lužnicí. Kolem roku 1585 zdědil po tchánovi zájezdní hostinec v Ševětíně, který pod jeho vedením velmi dobře prosperoval. V této době pravděpodobně půjčoval peníze na lichvářský úrok . Roku 1594 byl povýšen do šlechtického stavu. Roku 1619 Lomnický přišel o majetek – nejprve vyhořel a poté jeho vesnice, ve které byl rychtářem, byla zničena císařskými vojsky. Odešel pak s druhou manželkou do Prahy, kde přestoupil k evangelické církvi. Po bitvě na Bílé hoře se vrátil ke katolické církvi. Pro tuto dvojí konverzi a některé další skutky, údajně v Praze žebral, je v literatuře často označován jako amorální. Vydal cyklus podobných próz, zabývající se sedmi smrtelnými hříchy. Tyto knihy mají výchovný charakter, zabývají se jejich morálním dopadem: Psal i díla k různým aktuálním příležitostem:

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více