Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Král Šumavy

Jaromíra Nejedlá, Rudolf Kalčík

Československý spisovatel | 1976

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 203, [2]
Jazyky: česky
Edice: 139. svazek ed. Klíč 323x
Vydání: 9. vyd., v Čs. spis. 1. vyd
Vydáno v: Praha
Náklad: 53 000 ks
Poznámka: obálka Bohuslav Holý
Vystaveno: út 15. února 2022 15:21
Číslo položky: 282008

Je podivuhodné, kolikerými pouty nás stále přitahuje Kalčíkova mistrovská próza Král Šumavy, která nalezla ve stejnojmenném filmu svůj strhující výraz. Je to jistě dramatická výstavba odvíjejícího se děje od všednosti namáhavé služby hrstky pohraničníků po střetnutí s agenty poraženého třídního nepřítele i znamenitě vyjádřené typy lidí v jejich řeči, v zápletkách nebo v touhách. A nepochybně stejně dramatická všudypřítomnost starého „světa lesních samot" s hlubokými hvozdy, zrádnými močály a rašeliništi, s pašeráckými stezkami, se dny plnými dešťů anebo mlhavých nocí u hraničních kamenů. Především však — autorova víra v nezlomnost svých neokázalých hrdinů, neváhajících přinést svému mladému socialistickému státu i oběť nejvyšší.

Komentáře ke knize
Rudolf Kalčík

Rudolf Kalčík byl český středoškolský učitel, spisovatel, redaktor a filmový scenárista, autor ideově prokomunisticky orientovaných dobrodružných próz, zachycujících život pohraničníků a jejich namáhavou a nebezpečnou službu v šumavských lesích. Rudolf Kalčík se narodil v Berehově na Podkarpatská Rusi , kde jeho otec sloužil jako strážník. V šesti letech mu zemřela matka a otec jej poslal na výchovu k příbuzným do jižních Čech. Když se jeho otec přestěhoval do Nového Bohumína, vzal si chlapce zpět k sobě. Zde začal Kalčík studovat gymnázium, ve studiu pak pokračoval Českém Krumlově a v roce 1943 složil maturitu v Českých Budějovicích. Zde a v Třeboni byl pak v letech 1943–1945 totálně nasazen jako úředník. Po skončení války vstoupil do KSČ a začal studovat češtinu a filozofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a studium úspěšně ukončil roku 1950. Již v průběhu studia učil na střední škole ve Velvarech a pracoval jako externí lektor v nakladatelství Svoboda. Základní vojenskou službu vykonával v letech 1950–1952 u Pohraniční stráže na Šumavě, což značně ovlivnilo jeho spisovatelskou práci. Zde působil jako politický pracovník nejprve roty a pak praporu a stal se předsedou ústřední komise Fučíkova odznaku v PS. V letech 1952–1954 učil ve Veltrusích a pracoval rovněž jako redaktor časopisu Pohraniční stráž. Spolupracoval také s časopisem Československý voják, jehož redaktorem byl v letech 1955–1974. V letech 1970–1972 se podílel na vzniku nového normalizačního Svazu českých spisovatelů a byl vedoucím jeho komise pro práci s mladými autory. Krátce byl šéfredaktorem Literárního měsíčníku , roku 1973 se stal předsedou Českého literárního fondu a roku 1974 tajemníkem Svazu českých spisovatelů. Roku 1978 byl jmenován zasloužilým umělcem. Kalčík začal publikovat ještě v době svého vysokoškolského studia. Debutoval roku 1947 r...

Jaromíra Nejedlá

Narodila se 3. 4. 1934 v Kladně. Literární historička a kritička, věnovala se ediční práci; zabývala se českou literaturou 20. století, zejméa tvorbou dělnickou a programově socialistickorealistickou; na vývoji slovesnosti se intenzívnějí podílí od 70. let.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více