Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Knoflíková válka : Román mého dvanáctého roku

Louis Pergaud

Mladá fronta | 1977


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 228
Jazyky: česky
Ilustrátor: Jindřich Kovařík
Překladatel: Eva Bezděková
Edice: Třináct 118x, 20. svazek ed. Edice Třináct 30x
Vydání: 2. vyd
ISBN: 23-057-77
Vydáno v: Praha
Náklad: 50 000 ks
Poznámka: obálka Milan Kopřiva
Vystaveno: út 24. srpna 2021 13:03
Číslo položky: 216368

Urputný letitý souboj mezi partami kluků ze dvou znepřátelených vesnic je popisován vesele i vážně a v lecčems připomíná pokřivený svět dospělých jen s tím rozdílem, že tahle válka naštěstí končí jen utrhanými knoflíky a pořádnou ostudou.
"A když si tak člověk pomyslí, že až budeme dospělí, budeme možná taky tak hloupí jako oni..." Těmito "hlubokomyslnými" slovy, pronesenými dorůstajícím školákem na adresu dospělých, na adresu rodičů, končí klukovský román, nejvýznamnější dílo francouzského spisovatele a básníka, který r. 1910 obdržel Goncourtovu cenu a v prvé světové válce ve věku třiatřiceti let zahynul. Úsměvný příběh o půtkách, taškařicích, veselých i smutných příhodách dvou klukovských part, vyřizujících si své účty klukovsky válečným způsobem, při němž válečnou kořistí a pokladem se stávaly nepřítelovy knoflíky. Film natočený podle tohoto románu obdržel v r. 1962 cenu J. Viga.

Komentáře ke knize
Louis Pergaud

Louis Pergaud byl francouzský spisovatel, známý jako autor Knoflíkové války. Narodil se v obci Belmont blízko švýcarských hranic, působil jako učitel v několika vesnicích kraje Franche-Comté. Jako příznivec odluky církve od státu se dostal do sporu s místními autoritami a v roce 1907 odešel do Paříže. Snažil se prosadit jako spisovatel na volné noze, ale žil ve velké bídě. Vydal sbírku básní Úsvit, prosadil se až díky povídkám ze života zvířat: Havranova pomsta a Od straky k lišce . Bestsellerem se stala Knoflíková válka, kterou vydal v roce 1912 s podtitulem Román mého dvanáctého roku. Kniha vypráví o rvačkách mezi chlapci ze dvou sousedních vesnic. Jejich zvláštností je, že zajatým nepřátelům se uřezávají knoflíky. Tak kluci, kteří odešli z domu v pořádku, se musí vrátit v oblečení s uřezanými knoflíky, za což je doma čeká samozřejmý rodičovský výprask. Příběh je vyprávěn jadrným skatologickým jazykem a obsahuje ironické paralely ke světu velké politiky. Román vyšel v mnoha vydáních a byl přeložen do předních světových jazyků, vznikla podle něj také opera. V roce 1962 natočil Yves Robert podle Knoflíkové války film, který mj. obdržel Cenu Jeana Viga. Louis Pergaud padl za první světové války, když po zranění padl do německého zajetí a polní lazaret se stal terčem francouzského bombardování.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet