Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku. - Sleva 10% při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Kniha o Faustovi : Jak vznikla pověst o tomto mudrcovi, taškáři, kouzelníkovi a učenci, jak pronikla do literatury i na jeviště a proč se znovu a znovu rodí

Růžena Grebeníčková, Jindřich Pokorný, Johannes Faust

Mladá fronta | 1982

Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 198, [12] obr. příl
Jazyky: česky
Ilustrátor: Jiří Běhounek, Oldřich Kulhánek
Překladatel: Jozef Pokorný
Vydání: 1. vyd
ISBN: 23-036-82
Vydáno v: Praha
Náklad: 11 000 ks
Poznámka: obálka Jiří Svoboda
Vystaveno: čt 31. března 2022 9:08
Číslo položky: 306878

Významný ediční počin Mladé fronty: komplexní zpracování faustovského mýtu v celé jeho historické šíři. Pojednání o tom, jak vznikla pověst o doktoru Faustovi, kdy a za jakých okolností se zrodil mýtus, rozsáhlá kapitola Literární Faust přináší už informace a ukázky ze zpracování tématu Marlowem, Leasingem a dalšími, jádrem je samozřejmě "nesouměřitelný výtvor" - Goethovo zpracování, jeho interpretace a běh světem. Knihu uzavírá studie Osudy mýtu po Goethovi.
Kniha je bohatě ilustrovaná vloženými grafikami Oldřicha Kulhánka, ilustrace v textu vytvořil Jiří Běhounek. Formální zpracování knihy je na výši jejího obsahu.

Komentáře ke knize
Růžena Grebeníčková

Růžena Grebeníčková byla česká literární historička, teoretička a překladatelka. V roce 1985 obdržela Herderovu cenu za výrazný přínos literární komparatistice. Její sestra Eva Grebeníčková byla grafička a výtvarnice. Narodila se a rané dětství strávila v Sušici, ale záhy se s rodiči přestěhovala do Přerova, neboť její otec, zemědělský inženýr Anton Grebeníček , tam získal učitelské místo. Její matka Josefa, roz. Patlejchová , která měla v Přerově modistství , proslula výrokem: „Nevyvěšovala jsem do výlohy Hitlera, tak nemusím věšet ani Gottwalda.“ V Přerově absolvovala reálné gymnázium. Vzhledem k uzavření vysokých škol během německého protektorátu se po maturitě vyučila ještě modistkou. Spolu se sestrou se již před 2. světovou válkou učila kromě němčiny také francouzsky a rusky, neboť její matka, která strávila učednická léta ve Vídni znala ruské klasiky jako např. Puškina, Tolstého a Dostojevského jen z německých překladů a chtěla dcerám poskytnout co nejširší jazykové vzdělání. V roce 1942 založila a vedla studentskou divadelní skupinu, pro kterou zdramatizovala Hlaváčka, Lva Blatného, Lermontova a Nervala. V letech 1945–1949 studovala filosofii, romanistiku a srovnávací literatury na Filosofické fakultě University Karlovy v Praze. Navštěvovala přednášky Karla Krejčího , Arnošta Kolmana , Jana Blahoslava Čapka , Jana Patočky , Václava Černého, Jana Mukařovského a dalších. Během studia vstoupila do KSČ , odkud byla po čtvrtstoletí během normalizačních čistek vyškrtnuta . V roce 1949 stanula před tzv. čestným soudem filosofické fakulty kvůli schvalování pamfletu na Nezvala a musela přerušit studium a vyučovat na základní škole v dnes již zaniklém Jenišově Újezdě v sever...

Jindřich Pokorný

Jindřich Pokorný byl český překladatel , editor a spisovatel. Překládal také z italštiny, latiny a vlámštiny, podílel se na překladech z maďarštiny. Je znám především pro svůj překlad Rostandova Cyrana z Bergeracu. Spolu s literárním historikem Bedřichem Fučíkem napsal knihu vysvětlující původ a význam různých rčení a přísloví s názvem Zakopaný pes . V roce 2009 vydal knihu Parsifal , k jejímuž napsání se odhodlal podle vlastních slov převážně proto, že historikové se této oblasti nevěnují, jak by podle něj měli. V letech 1946–50 studoval souběžně Právnickou a Filosofickou fakultu UK v Praze. V roce 1950 zakončil studia práv doktorátem , dokončit Filosofickou fakultu mu nebylo z politických důvodů umožněno, pokračoval soukromě v bytových seminářích u Jana Patočky. Za svoji překladatelskou práci obdržel roku 1998 Státní cenu za překladatelské dílo, v roce 2014 pak ještě francouzský Řád akademických palem. V roce 2014 mu byla udělena Cena Václava Bendy .

Johannes Faust

Dr. Johann Georg Faust byl německá potulný alchymista, astrolog a mág z období renesance, o němž již za jeho života kolovaly zvěsti o jeho spolčení s ďáblem. Ty daly vzniknout mnoha legendám a poskytovaly spisovatelům, zabývajícím se jeho postavou, značnou volnost.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet