Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Klingsorovo poslední léto a jiné prózy

Hermann Hesse

Státní nakladatelství krásné literatury a umění | 1961

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná s obálkou
Počet stran: 244, [3]
Jazyky: česky
Překladatel: Karel Čechák, Rio Preisner
Edice: 273. svazek ed. Světová četba 739x
Vydání: 1. vyd. v SNKLU
Vydáno v: Praha
Náklad: 8 000 ks
Poznámka: obálka František Muzika
Vystaveno: pá 22. dubna 2022 10:08
Číslo položky: 319564

Pozdní měšťanská epocha v německé literatuře vykvetla jedním z nejkrásnějších květů v díle Hermanna Hessa.
Tři novely významného německého spisovatele.
První novela nazvaná podle hrdiny "Knulp" je volným spojením tří epizod ze života tuláka, hluboce prožívajícího krásu života a rozsévajícího kolem sebe radost.Druhá, "Klingsorovo poslední léto", líčí poslední tvůrčí vypětí velkého malíře a milovníka života, osobnosti, která v sobě spojuje renesanční vitalitu se zjemnělostí a nerovností moderního intelektuála.
Třetí, snová novela "Pouť do Země východní" je ilustrací Hessovy myšlenky, že umělci všech věků tvoří bratrstvo, udržující pro lidstvo duchovní hodnoty. Společné pro všechny tři novely je okouzlení krásou přírody, krajiny i lidí, vyznívající jako oslava radostného života, plného poezie a krásy.
Přeložili Karel Čechák a Rio Preisner.
Edice Světová četba svazek 273.

Komentáře ke knize
Hermann Hesse

Hermann Hesse byl německo-švýcarský prozaik, básník a esejista, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1946. Hermann Hesse se narodil ve švábském městečku Calw. Jeho otec přišel do Německa z Estonska roku 1873, matka a další příbuzní z její strany působili po léta jako křesťanští misionáři v Indii. Rodina předpokládala, že stejná bude i Hermannova životní dráha. Roku 1891 vstoupil Hesse do evangelického semináře v Maulbronnu. Opustil jej však již po půl roce a následující pobyt na gymnáziu v Cannstattu trval sotva rok. Jeho rodina se tak konečně smířila s tím, že z jeho studií nic nebude, a dala ho roku 1893 do učení na knihkupce v Esslingenu, Roku 1894 se stal zámečnickým učněm v Calwu v továrně na věžní hodiny a od roku 1895 se vrátil k povolání knihkupce. Přitom byl pilným samoukem, studoval klasické jazyky a dějiny evropské a orientální kultury. Roku 1899 se odstěhoval do Basileje, našel si nenáročné místo v knihkupectví a přitom psal – zpočátku lyrickou poezii, např. Romantické písně. Díky úspěchu prvního románu, romantického příběhu Peter Camenzind , si mohl po pěti letech dovolit knihkupectví opustit. Usadil se v Gaienhofenu na břehu Bodamského jezera a oženil se s šestatřicetiletou fotografkou Marií Bernoulliovou, se kterou měl tři syny. Zde také napsal svůj druhý román V soukolí, uveřejněný roku 1906, ve kterém shrnul traumata svého dětství a puberty. V roce 1911 se mu splnil dávný sen – podnikl cestu do Indie a do Indonésie. Cesta však neznamenala pro Hesseho žádné ztotožnění s východním světem. Hesse si spíše uvědomil, že je jako člověk Západu odlišný a že pro něj příslovečné světlo z Východu není řešením, protože ho musí hledat v sobě. Po návratu z cesty se Hesse s rodinou usadil roku 1912 v Bernu, což byl počátek jeho trvalého pobytu ve Švýcarsku. V té době napsal dva do značné míry autobiografické romány o umělcích Gertruda a Panský dům a povídkov...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více