Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Karel Vik - popisný seznam grafického díla

Antonín Matějček, Arthur Novák

Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění | 1955


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 350
Jazyky: česky
Ilustrátor: Karel Vik
Edice: 1. svazek ed. Katalogy o díle 4x
Vydání: 1. vyd
Vydáno v: Praha
Vystaveno: út 17. srpna 2021 15:35
Číslo položky: 215146

Celoživotní grafické dílo malíře Vika je roztříděno a popsáno v těchto skupinách: I. Obrazové cykly, II. Iluminované knihy, III. Knihy zdobené původní grafikou, knižní přílohy a soubory drobné grafiky, IV. Užitá grafika, V. Volné listy. Věcnému uspořádání byla dána přednost před chronologickým, protože na větších cyklech pracoval autor mnoho let. Pokud bylo možno zjistit, uvádí se kolikrát byly jednotlivé desky otištěny a zda byly zničeny. Seznam byl uzavřen koncem května 1954, zachycuje 717 listů (mimo nepoužité varianty) a přináší 120 reprodukcí vybraných tak, aby ukázaly umělcův vývoj v každé technice

Komentáře ke knize
Antonín Matějček

Antonín Matějček byl český historik umění, profesor Karlovy univerzity. Zabýval se hlavně českým uměním gotické doby a 19. století. Šlo o výraznou osobnost dějin výtvarného umění. Dějiny umění studoval ve Vídni u Maxe Dvořáka, od něhož převzal i jeho metodu, totiž chápat umění jako obraz duchovní atmosféry určité doby. Od roku 1917 přednášel dějiny umění na Uměleckoprůmyslové škole v Praze, od roku 1920 na Akademii výtvarných umění a od roku 1930 byl profesorem Karlovy univerzity. V roce 1948 vstoupil do KSČ. Od roku 1949 byl také vysokým úředníkem ministerstva kultury. Mnoho jeho žáků dnes patří k proslulým a uznávaným osobnostem, které se velkou měrou zasloužily o zprostředkování kulturních hodnot veřejnosti. Příkladem je Jaroslav Pešina, František Dvořák, Jaromír Neumann, Pavel Preiss a mnoho jiných. Od roku 1922 vydával šestisvazkový „Dějepis umění“, knihy o středověkých rukopisech, roku 1931 knihu „Ilustrace“ a roku 1938 vydal dílo „Česká malba gotická“. Napsal také řadu studií a monografií o Josefu Mánesovi, Antonínu Slavíčkovi, Janu Kotěrovi, Janu Štursovi a dalších. Společně se Zdeňkem Wirthem redigoval časopis „Památky archeologické“, „Ottův slovník naučný nové doby“ a řadu dalších souborných publikací. Po mnoho let bydlel v Praze na Senovážném náměstí na Novém Městě v č.p. 1986, kde se dnes také nachází jeho pamětní deska s bustou na konzole, jejímž autorem je sochař Josef Klimeš.

Arthur Novák

Narozen 9.4.1876 v Terezíně, zemřel 29.9.1957 v Praze. Úředník, redaktor bibliofilských časopisů, publikace z oboru bibliofilie a knižní estetiky, fejetonista a výtvarný kritik, překlady z anglické.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více