Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Kámen mudrců

Johannes Anker-Larsen

Jos. R. Vilímek | 1925


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná, dobová převazba
Počet stran: 619
Jazyky: česky
Edice: 223. svazek ed. Vilímkova knihovna 103x
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 2. září 2021 15:33
Číslo položky: 218446

Věhlasný duchovní román dánského mystika a dramatika, oceněný v době svého prvního vydání jako nejlepší skandinávský román roku; jeho celosvětový úspěch je zapříčiněn jednak brilantním literárním zpracováním, jednak skutečností, že jako jeden z mála vede čtenáře až k nejzazším hlubinám poznání.

V roce 1923 vypsalo nejvýznamnější dánsko-norské nakladatelství Gyldendal velkou soutěž o nejlepší dosud nepublikovaný skandinávský román. Anker Larsen měl doma rukopis, který mu velmi ležel na srdci: po léta nosil tento román v sobě, než jej zpracoval. Nevěřil, že by se o něj někdy nějaký nakladatel mohl zajímat. Tlusté knihy byly z módy a kromě toho to nebyla lehká četba. Přesto po dlouhém váhání poslal kopii. Když si však později přečetl, kolik rukopisů došlo z celé Skandinávie, rozhodl se svůj rukopis raději stáhnout. Domníval se, že nemá šanci, porota přece nebude mít trpělivost přečíst více než deset stránek!

Štěstí však visí na hedvábné niti. Herec, který měl hrát hlavní roli v nové hře v divadle královny Dagmar, náhle onemocněl. Nastal velký zmatek. Kdo by ho mohl nahradit? Anker Larsen se nabídl, že jeho roli převezme, a byl tím tak zaměstnán, že zapomněl svůj rukopis stáhnout. Když šel o několik dnů později do nakladatelství Gyldendal, bylo již pozdě. Nikdo nevěděl, kde kopie obíhá: v Kodani, v okresech, v Norsku?

O půl roku později udělila porota, sestavená ze známých spisovatelů, literárních kritiků a a nakladatelů jednomyslně první cenu neznámému autorovi „Kamene mudrců“. Kniha vyšla v nákladu 20 000 exemplářů a byla do týdne rozebrána. Při svém vydání vzbudila takovou senzaci, že se Anker Larsen stal naráz světoznámým. Přesto se k ní někteří kritikové stavěli rezervovaně či nerozhodně. Byli upoutáni mistrovským sdělovacím stylem, ale nepochopili, že zkušenost věčnosti, základní myšlenka všech jeho děl, byla pro spisovatele realitou stejně skutečnou jako svět hmatatelných viditelných věcí, neoddělitelnou částí jeho bytí.

Dílo Ankera Larsena je natolik nosné a nadčasové, že nachází i po létech široký okruh příznivců z celého světa.

http://gnosis9.net/obchod/?24,kamen-mudrcu

Komentáře ke knize
Johannes Anker-Larsen

Johannes Anker Larsen byl dánský spisovatel a dramatik. Larsen byl synem námořníka a dcery sedláka. Studoval teologii, práva a filologii v Kodani. Mezi lety 1905 až 1913 pracoval jako novinář a herec, později jako dramaturg, od roku 1928 v Královském divadle v Kodani. Publikoval několik románů a novel, také psal divadelní komedie, většinou ve spolupráci s Egillem Rostrupem. Je znám zvláště pro svůj duchovní román Kámen mudrců, za který obdržel roku 1923 cenu nakladatelství Gyldendal za nejlepší dosud nepublikovaný skandinávský román. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Johannes Anker Larsen na německé Wikipedii.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet