Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Jizerskohorské přehrady a katastrofa na Bílé Desné - protržená přehrada

Ladislav Žák

Knihy 555 | 2006


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 155
Jazyky: česky
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-86660-16-8 (váz.)
Vydáno v: Liberec
Vystaveno: út 20. října 2020 14:03
Číslo položky: 122881

Publikace se zabývá ničivými povodněmi v oblasti Jizerských hor v průběhu 19. století, vznikem vodních družstev a následnou historií výstavby osmi vodních děl – Harcova, Bedřichova, Fojtky, Mlýnice, Mšena, Souše, Bílé Desné a Josefova Dolu, z nichž některé slouží již více jak sto let.

Kniha, vycházející u příležitosti 90. výročí protržení přehrady na Bílé Desné v roce 1916, přináší také řadu nových informací z průběhu samotné katastrofy, dobové záznamy pamětníků a odhaluje hlavní příčiny protržení hráze, a to i na základě nejnovějšího geotechnického výzkumu v devadesátých letech 20. století. To vše doprovází velké množství historických a současných fotografií, dobových pohlednic a stavebních plánů, z nichž mnohé jsou publikovány vůbec poprvé.

Turistům a milovníkům hor jsou doporučeny i některé zajímavé turistické trasy a zastavení v okolí vodních nádrží.

Komentáře ke knize
Ladislav Žák

Ladislav Žák byl český malíř, architekt, teoretik architektury a pedagog. Vystudoval klasické gymnázium . Po maturitě začal studovat malbu na Akademii výtvarných umění v Praze, v ateliéru profesora Karla Krattnera. V roce 1923 složil zkoušky, které ho opravňovaly k vyučování kreslení a malby. Krátce učil v Praze a v Českých Budějovicích, ale záhy začal studovat architekturu, ve speciálce Josefa Gočára, na AVU. Toto studium ukončil v roce 1927. Během studií byl na stipendijním pobytu ve Francii, po škole se vydal do Německa a Holandska, kde ho zajímaly funkcionalistické stavby, architektura Bauhausu a holandský racionalismus. Začátkem třicátých let postavil několik vil, které jsou považovány za vrcholná díla českého funkcionalismu. Když v letech 1931–1932 Svaz československého díla inicioval výstavbu vzorové kolonie na pražské Osadě Baba, Žák se podílel na výstavbě třemi domy . Ve svých realizacích uplatňoval funkcionalistické principy – volný půdorys, rozlehlé pokoje, propojené s venkovními terasami, světlé fasády, pásová okna. Nalezneme u něj také prvky nautického stylu – kajutové ložnice, zaoblené tvary budov a kruhová okna, střechu Hajnovy vily dokonce korunoval kapitánský můstek. Ve funkcionalistickém stylu navrhoval Žák také interiéry a nábytek. Řídil se přitom puristickou myšlenkou očištění tvaru od zdobných prvků, a anatomickými potřebami člověka. Z materiálů používal dřevo a kovové trubky. Byl členem levicových spolků, jako např. Svazu socialistických architektů. Rekonstrukcí domu v Korunovační ulici 28 se pokusil realizovat svou představu kolektivního bydlení . Pro názorové rozpory se stavebníky přestal na konci třicátých let navrhovat domy, a nadále se věnoval především krajinářské architektuře. Se svým přítelem, architektem Kar...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze
Lidé také hledají

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu