Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Jizerské hory 1 - 3 - 1. O mapách, kameni a vodě. + 2. O rašeliništích, květeně a zvířeně + 3. O lesích, dřevě a ochraně přírody : 1 - O mapách, kamení a vodě

Roman Karpaš

RK | 2009

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 3 svazky
Jazyky: česky
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 978-80-87100-08-0
Vydáno v: Liberec
Poznámka: vydáno v letech 2009 - 2014, velké a těžké knihy
Vystaveno: čt 4. února 2021 9:53
Číslo položky: 150145

Zcela ojedinělá celobarevná publikace, která na téměř šesti stech stranách velkého formátu (B4, 32 x 23 cm) hutným textem doplněným více než 1000 reprodukcí detailně popisuje Jizerské hory ze všech možných úhlů pohledu. Pro mimořádnost rozsahu si zpracování vynutilo rozdělení celého připravovaného díla do tří svazků. Tento první svazek se týká především neživé přírody, druhý díl se bude věnovat živé přírodě a třetí zahrne veškeré společenské jevy od historie přes dopravu a průmysl až po kulturu.

Pohoří je pojato komplexně včetně polské části. Právě tento přeshraniční přesah bude představovat pro mnohé ctitele hor naprosté novum. Po více než sedmileté práci vychází první díl, na němž se podílelo více než 70 autorů, a který shrnuje historii správního dělení, dění kolem státní hranice, mapování oblasti, geologii, využití nerostného bohatství, mineralogii, sledování počasí a vše o vodních tocích a zásobování pitnou vodou. Na konci je připojen dosud nejrozsáhlejší česko-německo-polský slovník historických jmen obcí, toků, skal a dalších terénních tvarů.

Stručný výběr z rozsáhlého obsahu, který ve skutečnosti obsahuje téměř dvě stovky kapitol, je připojen níže. Kromě odborných informací, z nichž některé jsou publikovány poprvé, v knize najdete i mnoho kapitol, které jistě osloví i ty čtenáře, pro něž nejsou kameny a voda hlavním předmětem zájmu. Namátkou jmenujme příběh středověkého kutače cínu, osudy černostudničních kameníků (bohužel poslední práce Jany Scheybalové před jejím úmrtím), dramatické situace na státní hranici, dosud nevydané podrobnosti z historie hory Jizery, osady Mýtiny apod.

Komentáře ke knize
Roman Karpaš

Roman Karpaš je český publicista, historik, typograf, grafik a nakladatel. Mezi roky 1969 a 1973 studoval na Karlově univerzitě, kde byli jeho učiteli Cyril Bouda či Karel Šmíd. V letech 1978–1983 stál v čele liberecké Malé výstavní síně. Od poloviny svého zdejšího působení navázal spolupráci se Severočeským nakladatelstvím, pro něž pracoval jako výtvarník. V závěru osmdesátých let 20. století, mezi roky 1988 a 1990 byl v tomto nakladatelství zaměstnán coby výtvarník a technický redaktor. Ve své tvorbě se od osmdesátých let 20. století věnoval grafice. Vytvořená díla vystavoval jak autorsky, tak také na kolektivních výstavách, a to v Československu či později České republice, ale též v zahraničí . Věnuje se také vývoji tvorby pohlednic. Zjištění, k nimž dospěl, sepsal do knihy nazvané Pohlednice: historie lístků, které zmenšily svět. Ta tvoří základy tohoto sběratelského oboru. Další své knihy píše s tematikou Jizerských hor, Frýdlantska a Liberecka. Spolupracuje na nich i se svou manželkou Márií, pocházející ze Slovenska.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet