Dostupnost: | Vyprodáno |
Vazba: | Pevná, převazba |
Počet stran: | 160 |
Jazyky: | česky |
Vydáno v: | Kladno |
Vystaveno: | pá 21. srpna 2020 11:28 |
Číslo položky: | 112852 |
Podle volně vloženého upozornění autora vyšla kniha v roce 1911: "Jitřní Záře dána byla do tisku r. 1909, ale nemohla býti téhož roku dotištěna ... zastavila se skoro na celý rok ..., tak že vlastně jest dotištěna koncem r. 1910 a vydána r. 1911. V Praze, o vánočních svátcích r. 1910. O. Z."
Autor by středověký vědec, překladatel z latiny a zálibou kuchař Nabyl svého vzdělání mimo vysoké školy, ale nezabránilo mu to v rozletu a své současníky často předčil ve znalostech němčiny, latiny a řečtiny. V rodě Rodovských se dalo mluvit o alchymistické tradici. S experimentováním začal, když získal prostředky z dědictví po rodičích. Alchymistická vášeň ho dostala do vězení pro dlužníky. Jeden ze svých astronomických spisů věnoval Vilémovi z Rožmberka, který ho z vězení vyplatil. Později Bavor vstoupil do Vilémových služeb, kde však dlouho nevydržel. Rodovský sepsal spisy, které patří k nejkvalitnějším dílům české alchymie konce 16. století. Nezůstal však pouze překladatelem literatury, astronomem a praktickým chemikem. Zabýval se také sepisováním kuchařských receptů, které bral velmi vážně. Zůstala po něm významná památka, osvětlující soudobý jídelníček a chuť.
Objednávkám nad 699 Kč
Sběratelské kusy i knižní novinky
A s radostí
Za hotové a s vlastním odvozem