Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Jiřího Hájka: Kronika kladrubská, kniha první : 1. díl - barokní kůň v Čechách : z minulosti i přítomnosti chovu koní a obce Kladruby nad Labem : sbíráno a sepisováno v letech 1976-1982 : doplněno až do roku 1990

Jiří Hájek

Lenka Gotthardová | 2011


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Část souboru: Kronika kladrubská : barokní kůň v Čechách : z minulosti i přítomnosti chovu koní a obce Kladruby nad Labem : sbíráno a sepisováno v letech 1976-1982, doplněno až do roku 1990 - Jiří Hájek (2011, Lenka Gotthardová)
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 200
Jazyky: česky
Vystaveno: út 14. září 2021 15:00
Číslo položky: 221528

V kronice ožívají významné osobnosti kladrubských i českých dějin – kladrubští zemané, příslušníci rodu Pernštejnů, Habsburků, Schwarzenbergů či Trattmansdorffů.

V prvním díle kroniky je vzpomínán i slavný hřebčín vévody Albrechta z Valdštejna – Smrkovická obora, která byla založena v roce1623 apo vojevůdcově zavraždění patřila více než sto let pod Kladruby.

V kronice jsou vzpomínáni nejenom panovníci a jejich přínos hřebčínu, ale i nejvyšší štolbové, na jejichž přízni byly Kladruby také hodně závislé. Uváděni jsou však i ředitelé, kontroloři, trenéři a řadoví pracovníci ze stájí. Postavení zaměstnanců v Kladrubech nad Labem bylo velmi privilegované a mnozí císaři sami často dohlíželi na řešení různých záležitostí hřebčína.

Největší rozkvět Kladruby zažily za císaře Karla VI. Příchodem jeho vlády první díl kroniky končí, takže ve druhém se budeme moci těšit na údaje popisující velkou a slavnou dobu první poloviny 18. století.

Kronika je doplněna řadou historických map, portrétů významných osobností a obrazy koní, například od vynikajícího malíře Johanna Georga von Hamiltona.



zdroj: www.gotthardova.cz

Komentáře ke knize
Jiří Hájek

Narozen 1944 v Kladrubech. Pracoval v Národním hřebčíně Kladruby jako údržbář. Autor kronik o historii chovu koní v Kladrubech nad Labem.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více