Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Jak jsem přispěl k Hitlerovu pádu - Já proti Rommelovi - střetnutí v poušti : [1]

Spike Milligan

Naše vojsko | 1994


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 113, 169
Jazyky: česky
Překladatel: Zdeněk Hron
Edice: 1. svazek ed. Jak jsem přispěl k Hitlerovu pádu 1x
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-206-0398-0 (váz.)
Vydáno v: Praha
Poznámka: zrcadlově z obou stran kniha
Vystaveno: út 5. ledna 2021 11:46
Číslo položky: 139835

První dva díly Milliganovy válečné trilogie. První díl je inspirován autorovým nástupem k dělostřelectvu a pobytem ve výcvikovém táboře. Díl druhý se odehrává během nasazení v severní Africe.

Vtipný a zábavný deník britského vojáka líčí období armádního výcviku v roce 1942 a posléze vylodění a boje v Africe až do vítězného konce.
Kniha je znamenitá a inteligentní protiválečná satira, humor v popisu vojenského života a tuposti armádní mašinérie připomíná české klasiky: Haška, Škvoreckého a Švandrlíka.

Komentáře ke knize
Spike Milligan

Terence Alan Patrick Sean „Spike“ Milligan se narodil v Ahmed Nagaru v Indii. Jeho otec, původem Irčan, kapitán Leo Alphonso Milligan sloužil v Britské indické armádě. Spike prožil dětsví v Indii. Před válkou hrával jako trumpetista s jazzovou skupinou. Během 2. Světové války, kdy již žil v Anglii, sloužil v Britské armádě u Královského dělostřelectva. Pro své vojenské kolegy připravoval mnoho zábavných vystoupení. Po válečném zranění se z něj stal konferenciér. Po návratu do Anglie se opět vrátil k hraní v jazzové kapele. Jeho snem bylo proniknout do rozhlasu jako scénarista nebo herec. Nakonec se mu povedlo obojí. V rozhlasu BBC začal s Peter Sellersem, Harry Secombem a Michael Bentinem vysílat pořad Goon Show. Jednalo se o revoluční pořad, ve kterém každý z aktérů hrával vícero postav. V roce 1952 se u něj projevily duševní poruchy jako schizofrenie a deprese. V roce 1956 s Peterem Sellersem chtěli převést humor Goon Show na televizní obrazovky. Prvním pokusem bylo THE IDIOT WEEKLY, PRICE 2D. Poté následovalo ještě mnoho dalších pokusů, ale žádné nebyly tak úspěšné jako původní vysílání Goon Show. V roce 1969 přišel s vlastním pořadem Q5. Jednalo o zcela inovativní styl podávání humoru. Šlo o satirické skeče, které převracely pravidla komiky na hlavu. Tento styl humoru měl velký vliv na práci Monty Python, kteří tento styl komiky proslavili po celém světě. Spika můžete také zahlédnout ve filmu MONTY PYTHON´S LIFE OF BRIAN. Spike Milligan napsal také několik knížek s poezií, především pro děti jako např. Silly Verse for Kids. Jeho poezie je často označována za poezii nesmyslů. Přesto jeho báseň On the Ning Nang Nong byla v roce 1998 v celorepublikovém hlasování zvolena za nejoblíbenější komickou báseň. Spike Milligan zemřel ve věku 83 let na onemocnění jater. Na svém náhrobním kameni chtěl mít napsáno : "I told you I was ill" . Diecéze to nechtěla dovolit až došli ke kompromisu s irským překladem této věty ("Dúirt mé leat g...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet