Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Informace a vnitřní struktura vesmíru : průzkum v informační fyzice

Tom Stonier

BEN - technická literatura | 2002


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 159
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 80-7300-050-4
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 5. června 2020 12:31
Číslo položky: 101991

Kniha se snaží věcnými argumenty podpořit myšlenku, že informace, stejně jako hmota a energie, je základní stavební složkou vesmíru. To dává podnět ke vzniku nového paradigmatu. Podobně jako se v předminulém století pojem "energie" pracně zabydloval v myslích lidí a dokonce i některých vědců, bojuje dnes i pojem "informace" o své plné pochopení, neboť i dnes mnoho vědců stále nevnímá tento pojem v jeho plné hloubce a dosahu.
Kniha se sestává ze tří myšlenkových celků.
První (v prvních třech kapitolách) se zabývá obecnými hledisky informace ve vztahu k člověku a je filozofickým východiskem dalších úvah.
Druhý myšlenkový celek tvoří páteř knihy. Zde je konfrontován současný pohled na informaci s fyzikálními zákonitostmi a dokládá mnohem širší obsah tohoto pojmu. Dokládá na mnoha příkladech "fyzikální" podstatu informace, uvádí obecnou definici informace obdobnou definici energie (zatím byla definována pouze míra informace - bit) a zabývá se zajímavými úvahami o vztahu mezi informací a energií a vztahu mezi informací a prací. Definuje vesmír jako trojjediný systém HMOTA – ENERGIE – INFORMACE a tento vztah i graficky vyjadřuje. V souhrnu autor podtrhuje potřebu nových pohledů, aby bylo možno posunout současná paradigmata. Na druhou stranu připouští, že kniha je pouze podnětem pro novou myšlenkovou lavinu, a že i některé jeho úvahy se mohou časem ukázat jako mylné.
Třetí myšlenkový celek tvoří čtyři přílohy tvořené úvahami na téma vztahu informace a elektromagnetického záření, stavby hmoty, rozměru vesmíru i možností dalších vesmírů. Někteří vědci by je mohli označit za značně nevázané a pokud by je četli bez znalosti předchozích kapitol knihy, i za nepřijatelné. Jsou však dokladem toho, jak se může uvolnit prostor pro úvahy, když přijmeme nový pohled na věc. A kolik velkých světových objevů vděčí právě za takovýto přístup?!

Komentáře ke knize
Tom Stonier

Narozen 29.4.1927. Profesor, zabývá se využitím počítačů ve všech formách výuky a vyvinutím obecné teorie informace.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat