Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Historie čísla pí

Petr Beckmann

Academia | 1998


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 169, 2 příl
Jazyky: česky
Překladatel: Libor Pátý
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-200-0655-9
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Oleg Man
Vystaveno: út 5. ledna 2021 9:05
Číslo položky: 139728

Pokusy o přesné určení poměru obvodu kruhu k jeho poloměru či o přesné stanovení plochy kruhu (kvadraturu kruhu) provázely lidskou kulturu a civilizaci od samých jejích počátků - a provázejí je prakticky dodnes. Autor knihy zasazuje jednotlivé etapy vývoje znalostí o tomto problému jak do kontextu vývoje celého matematického myšlení, tak do obecného kulturního a politického rámce příslušné doby. Věnuje velkou pozornost osobnostem, které se nejvíce zasloužily o pokrok v řešení této otázky, a seznamuje čtenáře nejen s jejich přínosem pro matematiku, ale i s jejich povahou a životními osudy. Vyslovuje na řadě míst osobité názory na jednotlivé osobnosti i dobu, ve které žily. Čtenář s nimi nemusí vždy souhlasit, svou provokativností však přispívají k zajímavosti knihy a činí četbu ještě poutavější.
Na problému čísla π demonstruje tato kniha fascinující cestu lidského pokolení za poznáním. Může být proto inspirující zejména pro mladé lidi - středoškoláky a vysokoškoláky. Předvede jim, že matematika není nudná, že v sobě skrývá strhující dobrodružství ducha. Může v ní však najít zalíbení a poučení i odborník, kterému matematika není cizí, i inteligentní čtenář, který se s ní od doby školní docházky téměř nesetkává.

Komentáře ke knize
Petr Beckmann

Za války bojoval v RAF Po válvce vystudoval VŠ - obor elektrotechnika. V roce 1963 emigroval do USA. V USA pracoval jako profesor v na universitě v Coloradu.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více