Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Good night, Džerzy

Janusz Głowacki

Host | 2012


89 Kč 45 Kč

Stav:
Dobrý, zkosený hřbet
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 270
Jazyky: česky
Překladatel: Petr Vidlák
Vydání: 1. vyd
ISBN: 978-80-7294-634-1 (váz.)
Vydáno v: Brno
Vystaveno: čt 17. února 2022 8:11
Číslo položky: 282939

Hlavní postavou neobyčejného románu Janusze Głowackého je Jerzy Kosiński, slavný americký spisovatel polského původu, jehož mezinárodní věhlas skončil obrovským skandálem a nakonec sebevraždou. Kdo však byl ve skutečnosti Jerzy Kosiński? Polský Žid, který udělal v Americe závratnou kariéru a získal pohádkové jmění? Kontroverzní postava neustále přepisující vlastní životopis? Záhadný muž poznamenaný zážitky z holocaustu? Skandalista a účastník tajných sadomasochistických orgií? Člověk podezřelý z podvodů a lží, které vedly ke zpochybnění autorství kultovní knihy Nabarvené ptáče?

Polský spisovatel Janusz Głowacki vytváří barvitý psychologický a sociální obraz, v němž se scény ze života Jerzyho Kosińského prolínají s příběhem vypravěče, který o něm píše filmový scénář. Zároveň se zde ovšem objevují i příběhy lidí, kteří různým způsobem vstoupili do spisovatelova života. Děj románu je zasazen do New Yorku osmdesátých let. Głowacki vypráví o smutných životních osudech ruských a polských emigrantů, zavede čtenáře mezi americkou kulturní elitu i do bizarních erotických klubů či pochybných hospod, neustále se přitom pohybuje na nejasné hranici mezi pravdou a mystifikací.

Komentáře ke knize
Janusz Głowacki

Janusz Głowacki byl polský prozaik, dramatik, fejetonista. Studoval polonistiku na Varšavské univerzitě. Debutoval v roce 1960 v „Almanachu Mladých“ a v roce 1964 začal spolupracovat s časopisem „Kultura“, kde zaujal jako autor krátkých povídek a fejetony, které vyšly později ve sbírkách Wirówka nonsensu "Odstředivka nesmyslu " a Nowy taniec la-ba-da . Na přelomu 60. a 70. let začal pracovat jako scenárista. V té době vznikl film Andrzeje Wajdy Polowanie na mouchy „Lov na mouchy“, opírající se o Głowackého tvorbu. Opravdovým úspěchem se stal film ve spolupráci s Markem Piwowskim Rejs „Plavba“, který je podle některých považován za nejlepší polskou komedii všech dob. Fejetony v „Kultuře“ publikoval do roku 1981, ale jako mnoho jiných polských autorů zůstal po vyhlášení výjimečného stavu za hranicemi. Usadil se v USA, kde rozvíjel svou dramatickou tvorbu. Americké divadla zaujal hrou Polowanie na karaluchy „Lov na šváby“ . Největším úspěchem na dramatickém poli se stala hra Antygona w Nowym Jorku „Antigona v New Yorku“ často hraná v USA i Evropě. Głovacki žil v New Yorku od roku 1983 a později střídavě ve Varšavě. Jeho tvorba byla přeložena do mnoha jazyků . Byl členem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich „Spolek Polských Spisovatelů“. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Janusz Głowacki na slovenské Wikipedii.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více