Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

František Hrubín, Václav Černý : vzájemná korespondence z let 1945-1953

František Hrubín, Václav Černý

Torst | 2004


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 276
Jazyky: česky
Editor: Růžena Hamanová
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-7215-222-X (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 30. prosince 2021 8:51
Číslo položky: 260864

Korespondence obsahuje 105 dopisů, lístků a pohlednic, jež si především v letních měsících (1945-1953) vyměnili básník a literární vědec. Větší část dopisů je od F. Hrubína, což mimo jiné znamená, že vědec V. Černý byl pečlivější v jejich uchovávání. Korespondence je alespoň z počátku velmi pracovní, oba autoři se intenzivně věnují překladům francouzské poezie a vzájemně si radí, v pozdějších dopisech je již znát osobnější tón. V roce 1953 kontakt mezi V. Černým a F. Hrubínem náhle končí. Ukončení korespondence a přátelského vztahu vysvětluje editorka Růžena Hamanová v doslovu jednak Černého přehnanou ješitností, jednak několika sebekritickými projevy F. Hrubína z let 1957-59, jimiž básník vykoupil své "místo na slunci" a jež ho na druhé straně nepřestaly do konce života (1971) trápit. Kniha je doplněna hutným poznámkovým aparátem, doslov od R.H. je velmi podrobný a ocení ho zvláště zájemci o českou literaturu.

Komentáře ke knize
František Hrubín

František Hrubín byl český spisovatel, básník , později básník obav, dramatik, scenárista, překladatel knížek především z francouzštiny. Narodil se na Královských Vinohradech v domě čp. 486 v rodině stavitelského asistenta Františka Hrubína z Břežan a Anny, rozené Novotné z Lešan . Rodina žila na Královských Vinohradech, po vypuknutí první světové války ale otec narukoval. Matka se proto v roce 1914 přestěhovala, s Františkem i jeho jednoročním bratrem Josefem, ke svému otci, chalupníku Josefu Novotnému, do Lešan. V Lešanech v Posázaví prožil František Hrubín své dětství a v letech 1916–1922 zde chodil do školy. Posázaví, které zobrazil např. v dílech Romance pro křídlovku, Zlatá reneta či Lešanské jesličky, zůstalo jeho celoživotní inspirací. Studoval na několika gymnáziích v Praze, po maturitě v roce 1932 se neúspěšně pokoušel vystudovat filozofii a práva na Karlově univerzitě. Od roku 1934 byl zaměstnán v Městské knihovně v Praze a později na ministerstvu informací. V roce 1946 se stal spisovatelem z povolání. 2. prosince 1939 se oženil s Jarmilou Holou, s níž měl dceru Jitku a syna Víta . Výrazně se podílel na založení dětského časopisu Mateřídouška, v letech 1945–1948 ho redigoval. Na II. sjezdu Svazu československých spisovatelů spolu s Jaroslavem Seifertem odvážně kritizoval spojení literatury a politiky. Zastal se zde nejen perzekvovaných, ale i zavřených básníků . Emotivně odmítl odsuzující názory Ladislava Štolla na poezii Františka Halase. Na sjezdu byl též zvolen do Ústředního výboru Svazu. Jeho vystoupení vedlo nejprve k zákazu literární činnosti, velice brzy mu bylo povoleno překládat a psát literaturu pro děti, jeho samostatná tvorba procházela různými obdobími zákazů a vydáván...

Václav Černý

Narozen 26. 3. 1905 v Jizbici u Náchoda, zemřel 2. 7. 1987 v Praze. PhDr., profesor srovnávacích dějin literatury, literární historik a kritik, bohemista, romanista, filozof, autor esejí, monografií, memoárů, překladatel z románských jazyků, autor esejů o románských literaturách.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více