Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

František Drtikol

Vladimir Birgus, Antonín Braný

Panorama | 1989


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná s obálkou
Počet stran: 155
Jazyky: česky
Ilustrátor: František Drtikol
Edice: Fotografie 7x
Vydání: 2. vyd
ISBN: 80-207-0648-8 (brož.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 16. května 2022 9:15
Číslo položky: 332362

Monografie českého fotografa světového významu, ale i dosud nedoceněného kreslíře, grafika a malíře, návrháře originálních dekorací a bytových doplňků. Kniha si všímá mnoha aspektů Drtikolovy životní a tvůrčí dráhy, věnuje se především jeho fotografiím. Obsahuje 120 černobílých a 8 barevných celostránkových reprodukcí Drtikolových děl. Text věnuje vedle vlastní analýzy a charakteristiky fotografií velkou pozornost zařazení Drtikolova díla do širších duchovních a uměleckých kontextů doby jeho vzniku a uvádí i řadu autentických citátů z Drtikolovy korespondence a jeho zápisků.

Komentáře ke knize
Vladimir Birgus

Vladimír Birgus je český fotograf, historik fotografie a vysokoškolský profesor. Dětství prožil v Příboře. Navštěvoval zde základní školu a od deseti let fotografický kroužek pod vedením Rudolfa Jarnoty. Maturoval na gymnáziu v Olomouci-Hejčíně . Vystudoval obor literatura-divadlo-film na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci . Paralelně mimořádně studoval fotografii FAMU v Praze . Od roku 1978 byl asistentem na katedře fotografie na FAMU. Roku 1994 se stal docentem a od roku 1999 profesorem. V letech 1998–2002 vedl Kabinet dějin a teorie fotografie při katedře fotografie na FAMU a od roku 1990 je vedoucím Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Byl členem Pražského domu fotografie . Je členem Rady vysokých škol, Vědecké rady Slezské univerzity v Opavě a Vědecké rady Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Kurátorsky připravil desítky výstav v českých i zahraničních galeriích , byl hlavním kurátorem výstav v Galerii Velryba v Praze, připravuje fotografické výstavy v Galerii Opera v Ostravě a v Kabinetu fotografie Domu umění v Opavě. Byl redaktorem časopisu Imago za Česko, vedoucím redaktorem Listů o fotografii a stálým spolupracovníkem časopisů Ateliér, Fotograf, FOTO, Photonews, European Photography, Kwartalnik Fotografia, Portfolio aj. Vladimír Birgus je profesorem na Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Od začátku 70. let intenzivně fotografuje. Své práce dosud představil na více než šedesáti autorských výstavách ve světě (např. Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Plzeň, Pardubice, Bratislava, Varšava, Poznaň, Vratislav, Krakov, Katovice, Vilnius, Amsterdam, Salzburg, Berlín, Mnichov, Eisenach, Paříž, Tours, Moskva, Kyjev, Zá...

Antonín Braný

Narozen 21. 2. 1954 v Praze, zemřel 11. 10. 2010. Mgr., fotograf a vysokoškolský pedagog zaměřený zejména na dokumentární fotografii.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu