Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Fenomén Bohdalka

Jiřina Bohdalová, Slávka Kopecká

Sláfka | 2011

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 270
Jazyky: česky
Ilustrátor: Vladimír Bičík
ISBN: 978-80-86631-97-4 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 3. prosince 2020 9:45
Číslo položky: 133436

Zprávu o svém životě napsala se svou přítelkyní a nakladatelkou Slávkou Kopeckou , kniha vychází k příležitosti narozenin úžasné a oblíbené herečky. Její nepopiratelný komediální talent udržuje stále svěží starší české komediální filmy. Nezapomenutelné jsou její role osudových žen, jako například novinářka Sabrina ve snímku Čtyři vraždy stačí, drahoušku, nebo noblesní hospodská vědátorka ve filmu Světáci. Z pořadu pokleslé televizní zábavy Televarieté vytvořili s Vladimírem Dvořákem jeden z nestárnoucích klenotů české obrazovky. Skloubit nefalšovanou a srdečnou zábavu s velkým půvabem se povede jen výjimečně. A snad každý, bez ohledu na současný věk, si pamatuje, jak zní hlas Jiřiny Bohdalové za mlhou, hustou tak, že by se dala krájet, a v Pohádkách z mechu a kapradí. O to více vynikají její polohy vážné a dramatické. Ve filmu Ucho přesvědčivě ztvárnila ženu, která užívá všech výhod režimu, kterým pohrdá, a za tento nedostatek loajality je nucena zaplatit. Přes hranici komedie a tragedie přehází s lehkostí a nadhledem jako Fany, slaboduchá, ale okouzlující osoba, boží blázen. Kniha Fenomén Bohdalka je dárkem pro všechny její příznivce a obdivovatele, ale i pro ni samotnou. Dovoluje nám nahlédnout do svého soukromí, a to jak jinak, humornou formou, prostřednictvím hádanek a veršovaných přání. Své názory, dohady a zprávy z bulvárních novin můžete podrobit testu a skvěle se bavit při odhalování pravdy o paní Jiřině Bohdalové. Bohdalka sice oslavila osmdesátku, leč i tak je stále mladistvá a svěží. Stejně jako tato kniha o ní. Autorizovaná biografie, která vychází u příležitosti životního jubilea oblíbené herečky, vypravěčky a moderátorky Jiřiny Bohdalové. Známá autorská dvojice Slávka Kopecká a Jiřina Bohdalová sepsaly knihu textů s názvem Fenomen Bohdalka k životnímu jubileu skvělé herečky a moderátorky Jiřiny Bohdalové. FENOMEN BOHDALKA. Pod tímto originálním názvem a poněkud šokujícím titulním obrázkem se skrývá knížka textů sepsaných a sestavených k životnímu jubileu Jiřiny Bohdalové. Vedle vtipných gratulací v ní najdete sadu padnoucích klíčů otevírajících cestu k duši populární a nezaměnitelné herečky. Knížku doplňují četné rodinné a profesní fotografie zaznamenávajících tok času - neuvěřitelných osmdesát let.

Komentáře ke knize
Slávka Kopecká

Původní profesí novinářka. Večerní Praha, Praha, Květy, Reflex. Spolupracovala s televizí , s rozhlasem , gramofonové desky a spolupracovala i na vydávání kuchařek. V současné době spisovatelka a nakladatelka.

Jiřina Bohdalová

Jiřina Bohdalová je česká herečka. Narodila se do rodiny truhláře Františka Bohdala a jeho manželky Marie, rozené Brunnerové. Matka pracovala jako služebná a věnovala se ochotnickému divadlu. Otec byl v roce 1954 odsouzen na 15 let odnětí svobody za napomáhání k velezradě, když pomáhal někdejšímu ministru Ladislavovi Karlovi Feierabendovi k emigraci. Ve Valdické věznici strávil 7 let a v roce 2016 obdržel in memoriam od ministerstva obrany osvědčení o účasti na protikomunistickém odboji. Po obecné škole v Praze-Žižkově absolvovala dívčí reálné gymnázium a po maturitě v roce 1949 nastoupila na tři roky jako učitelka na základní škole v Ostravě. Od dětských let ji lákalo divadlo; vliv mělo matčino působení v ochotnickém divadelním souboru, přihláška do baletní školy a také do filmového komparsu. Ve svých šesti letech zažila svůj filmový debut v němém filmu Pižla a Žižla na cestách ; další dětské role potom ve filmech Zlatý člověk a Madla zpívá Evropě . Přihlásila se na Divadelní fakultu Akademie múzických umění , ale přijata byla až na třetí pokus. Studium z rodinných důvodů krátce přerušila a po návratu DAMU řádně absolvovala a ukončila rolí v absolventském představení Josefina. Divadelní kariéru začínala po boku Jana Wericha v Divadle ABC a posléze v Městských divadlech pražských. Právě kvůli osobě Jana Wericha kontaktovala Jiřinu Bohdalovou Státní bezpečnost, Bohdalová však informace o Werichovi odmítla předávat. Přesto Státní bezpečnost Bohdalovou od konce 50. let vedla jako agentku a teprve až roku 2004 soud konstatoval, že byla ve svazcích StB vedena neoprávněně. V letech 1967–2004 byla členkou Divadla na Vinohradech. V srpnu 1968 emigrovala mladší sestra Jaroslava Henzelová i s rodinou do Rakouska a pak do Švédska. V roce 1970 Jiřina Bohdalová svědčila na svatbě spisovatele Pavla Kohouta a scenáristky Jeleny Mašínové. Z těchto důvodů pak v polovině 70. let dostávala méně rolí ve filmech...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat