Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Eva tropí hlouposti : humoristický román

Fan Vavřincová

Jíchovo nakladatelství | 1944


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 150, [8] l. obr. příl
Jazyky: česky
Edice: 5. svazek ed. Smějeme se 3x
Vydání: Večery pod lampou (306.)
Vydáno v: Brno
Vystaveno: po 16. května 2022 7:26
Číslo položky: 332312

Eva je mladá dívka, která se právě vrátila z penzionátu - a od prvního dne překvapuje okolí ukázkami svého nezkrotného temperamentu. Michal má svou mladší sestru opravdu rád, ale... její ztřeštěné kousky ho přivádějí k šílenství. Existují lidé, kteří mají sestru a mohou žít v sladkém klidu, neobávajíce se jejích nástrah. Pokud však takoví lidé jsou, Michal k nim rozhodně nepatří.
Oba sourozenci bezmezně milují tetu Pa, dobrosrdečnou starou dámu, která nezkazí žádnou legraci. Proto se Eva rozhodne dát tetě Pa k narozeninám originální dárek: návod na pěstování Záhorské růže. Tuto výjimečnou květinu vyšlechtil továrník Záhorský, který se svou rodinou bydlí ve vedlejším sídle.
Co všechno bude muset Eva překonat, aby mohla tetu Pa překvapit? A do jakých situací se při tom dostane její bratr?

Oddechový román s komickou zápletkou, podle kterého byl natočen jeden z nejúspěšnějších filmů 40. let s Natašou Gollovou a Oldřichem Novým v hlavní roli. Děj se rozvíjí na základě komických záměn osob. A tak jsou nepravá sekretářka, nepravý hrabě a nepravý tajemník vystaveni pořádným zmatkům.

Komentáře ke knize
Fan Vavřincová

Fan Vavřincová, vlastním jménem Věra Peigerová, provdaná Němotová, byla česká spisovatelka a autorka televizních scénářů. Podle jejího románu byl natočen například film Eva tropí hlouposti. Narodila se v Praze–Podolí, v rodině Vavřince Peigera , který se postupně vypracoval z účetního a disponenta až na ředitele firmy Česká cukerní. Po základní škole vystudovala gymnázium v Praze-Dejvicích. Po maturitě ještě dva roky studovala externě na filozofické fakultě Karlovy univerzity, kde získala státnice z němčiny, francouzštiny a ruštiny. V dubnu 1935 se provdala za Bohumila Němotu , majitele likérky; svatba se konala v žižkovském kostele sv. Prokopa. Po sňatku žili manželé Němotovi na zámku Sudovice u Nového Knína, měli dvě dcery, Felicii a Ivanku. Psát začala už na gymnáziu, ve svých šestnácti letech . Do povědomí lidí vstoupila díky filmu režiséra Martina Friče , který byl natočen podle jejího námětu – knihy Patsy tropí hlouposti. Po roce 1948 nemohla až do konce 60. let publikovat a pracovala jako úřednice a účetní v Novém Kníně, Dobříši a Praze. Od roku 1957, kdy vyhořel zámek Sudovice, žila v Praze. Je pohřbena v Novém Kníně. Díla Fan Vavřincové mají výlučně zábavný charakter. Často se jednalo o románky pro ženy a dívky. Humor, nadhled a laskavost jejích příběhů si získaly širokou oblibu. Značnou část prací uveřejnila pod vlastním jménem Věra Němotová. Pseudonym Fan Vavřincová vznikl z otcova křestního jména Vavřinec a častého rodinného křestního jména František. Pod druhým pseudonymem Anna Lorencová vydala dívčí román Divoška Kim. Od roku 1936 se její příspěvky objevovaly v řadě časopisů, jako např. List paní a dívek , Pražanka, Ahoj, Pražský ilustrovaný zpravodaj, Hvězda. Po okupaci ...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více