Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Encyklopedie piva

Michael Jackson

Volvox Globator | 1994


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 256
Jazyky: česky
Překladatel: Ladislav Šenkyřík
Vydání: 1. vyd
ISBN: 80-85769-37-9
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 22. července 2021 8:11
Číslo položky: 208729

Podobně jako víno získává si i pivo v dnešní době daleko hlubší a soustředěnější zájem. Nezvyklé importované druhy... speciální piva... tradiční ale... renesance tohoto nápoje postupuje od konce osmdesátých let Evropou, Severní Amerikou, Japonskem i Austrálií. I u nás se začíná v hospodách objevovat tradiční irský stout, některé pivovary přicházejí na trh s pšeničnými pivy nebo jinými svrchně kvašenými styly. Nové minipivovary, jejichž sláva k nám začíná doléhat, vyrábějí ve světě stovky nejrůznějších značek piva.

V mezinárodním měřítku inspirovalo mnohé dnešní výrobce a prodejce speciálních piv právě psaní Michaela Jacksona. Jako jedna z nejvýraznějších osobností světového pivovarnictví není jen kronikářem celého hnutí minipivovarů, ale sám se na renesanci tohoto průmyslového odvětví podílel.
Encyklopedie piva je rozšířenou, přepracovanou a aktualizovanou verzí jeho knihy, která vyšla původně v polovině sedmdesátých let, kdy ještě bylo oživení v pivovarnickém průmyslu v nedohlednu. (Již tehdy však jeho práci ocenil prestižní spotřebitelský časopis Le Guide des Connaisseurs za "Bibli pivovarského světa".)

V tomto novém (1988) textu s bohatějším obrazovým doprovodem autor vedle sebe zachytil a dal do souvislostí produkci mezinárodních značek s obrovským výstavem i krajové speciality z celého světa.

Jacksonovy definice pivních stylů používají akademické instituce. Popisuje buket piva i chuť na patře dokonaleji než kterýkoli jiný autor. Nikdo snad nenavštívil více pivovarů v tolika zemích jako on. Před vynášením soudů nad jednotlivými výrobky Jackson často hovořil se sládky o jejich záměrech a podrobně se seznamoval s jejich metodami výroby. Ještě častěji vyhledávali jeho radu oni sami. Obraceli se na něj největší světoví producenti stejně jako ti nejmenší.
Často pivovarnický svět překvapil. Aby mohl prostudovat trapistický várečný styl, ubytoval se v jednom belgickém klášteře. V době, kdy na Srí Lance zuřila válka a záplavy, dostal se lesními cestami v horách až do hospody, která nedaleko posvátného města Kandy čepovala dokvášený stout.

V rodné Británii shrnul jeho osobnost vlivný deník The Guardian takto: "Michael Jackson... nejvybranější z neohrožených pijáků světa."

Komentáře ke knize
Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více