Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Duna

Frank Herbert

Baronet | 2013


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 638
Jazyky: česky
Překladatel: Jindřich Smékal, Karel Blažek
Edice: 1. svazek ed. Duna 16x
Vydání: Vyd. 4
ISBN: 978-80-7384-656-5 (váz.)
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Jan Patrik Krásný
Vystaveno: čt 28. ledna 2021 12:46
Číslo položky: 147668

Fenomenální dílo světové sci-fi literatury amerického spisovatele Franka Herberta popisující události na pouštní planetě Arrakis. Tato planeta trpí naprostým nedostatkem vody a zároveň je jediným nalezištěm zvláštního koření Melanž, které prodlužuje lidský život a dodává člověku mimořádné psychické schopnosti. Děj románu seodehrává v daleké budoucnosti, asi 21 000 let ode dneška, je však počítán ve zvláštním kalendáři. Na počátku tedy vstupujeme do roku 10 191, kdy lidé opustili planetu Zemi a vytvořili galaktické Impérium. Impériu vládne padišáh imperátor Shaddam Corrino IV. a spolu s ním ovládají vesmír vznešené velkorody.

Koření Melanž se nachází výhradně na pouštní planetě Arrakis, kde je v drsných podmínkách nesmírně obtížně sbíráno v poušti. Jediný, kdo dokáže trvale přežít v hluboké poušti, jsou domorodí obyvatelé fremeni, náboženští poutníci, kteří na planetu uprchli před mnoha generacemi. Melanž je využívána navigátory Kosmické gildy, která má monopol na vesmírnou dopravu. Koření rovněž potřebuje mocné Sesterstvo Bene Gesserit, které kříží genové linie lidí za účelem vypěstování Kwisatze Haderacha, vesmírného nadčlověka, jehož pomocí by Sesterstvo mohlo ovládnout Impérium. Na koření jsou závislé i miliardy obyvatel Impéria, protože koření je vysoce návyková droga.

Román vyšel poprvé v roce 1966, získal několik literárních ocenění a měl u čtenářů nebývalý ohlas. Podle knihy natočil v roce 1984 americký režisér David Lynch velmi úspěšný film. Frank Herbert po úspěchu prvního dílu napsal celkem pět pokračování zachycující následné osudy planety Arrakis a nelítostné boje o její ovládnutí.

Komentáře ke knize
Frank Herbert

Americký spisovatel science fiction, žurnalista a ekolog.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat