Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Duch děvky I. a II. - KOMPLET

Norman Mailer

Jota | 2005


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 2 svazky
Jazyky: česky
Překladatel: Robert Křesťan
Vydání: 1
ISBN: 80-7217-353-7 80-7217-375-8
Vydáno v: Brno
Vystaveno: čt 22. prosince 2022 8:07
Číslo položky: 463343

„Špionážní román, který ze všech ostatních špionážních románů dělá trpaslíky,“ napsal americký recenzent, a je nutno dodat, že zdaleka ne pouze svým rozsahem, ale filozofickým a ideologickým vhledem do zpravodajské džungle studené války od založení CIA na konci čtyřicátých let dvacátého století po konec osmdesátých let. Norman Mailer proplétá skutečnost a fikci, skutečné postavy a události s fiktivními postavami a událostmi takovým způsobem, že mezi jedním a druhým nenalézáme sebemenší stopu po neorganickém švu. Román se od běžné špionážní literatury liší naprostou absencí obvyklých žánrových rekvizit, staví se jako nepřikrášlené a upřímné memoáry a profesní bilancování svého vypravěče, řadového člena Firmy, který s rukopisem (překopírovaným na mikrofilm) v bezvýchodné osobní a profesionální situaci prchá do Sovětského svazu.

Mailerovy schopnosti, zkušenosti a nesmírný přehled, stejně jako pečlivé studium materiálů dosud nepřístupných veřejnosti povyšují fiktivní skutečnost na realitu, která díky zvoleným literárním postupům působí reálněji než samotné dějiny. Duch Děvky je poslední velký román Normana Mailera a jeden z jeho nejčtivějších, nejhlubších svým záběrem a navzdory četným detailům a změnám vyprávěcích technik i nejnapínavější právě díky pevnému spojení s reálnými postavami a reálnou politickou situací.

Komentáře ke knize
Norman Mailer

Norman Kingsley Mailer byl americký spisovatel, svými reportážemi a reportážními romány se zařadil k tzv. novému žurnalismu. Nositel dvou Pulitzerových cen. Narodil se jako prvorozený syn v židovské rodině ve městě Long Branch ve státě New Jersey. Studoval letecké inženýrství na Harvardově univerzitě. Roku 1942 musel narukovat do americké armády, v letech 1944–1946 se účastnil bojů v Tichomoří. Svou úspěšnou románovou prvotinu Nazí a mrtví uveřejnil jako pětadvacetiletý v roce 1948. Kromě beletrie se prosadil i jako autor publicistických textů, rozsáhlých knižních reportáží a biografií. Od konce šededátých let se věnoval rovněž spolupráci s filmem. Byl šestkrát ženatý a měl osm dětí. Zemřel na selhání ledvin. Ve svých románech a reportážích se pokusil kriticky popsat problémy Spojených států. Reportáže:

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu