Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Druhá zpráva o nemocech mocných : Významné historické postavy očima neurologa

Ivan Lesný

Horizont | 1987


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Část souboru: Zpráva o nemocech mocných + Druhá zpráva o nemocech mocných : významné historické postavy očima neurologa - Ivan Lesný (1984, Horizont)
Vazba: Pevná
Počet stran: 239
Jazyky: česky
Ilustrátor: Milan Mysliveček
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Náklad: 90 000 ks
Poznámka: obálka Miloslav Fulín
Vystaveno: čt 15. července 2021 15:15
Číslo položky: 206133

Povzbuzen příznivým čtenářským ohlasem své první knížky paleoneurologických studií významných historických osobností dodal si prof. MUDr. Ivan Lesný, DrSc., odvahy pokračovat, a tak předkládá široké čtenářské veřejnosti svou DRUHOU ZPRÁVU O NEMOCECH MOCNÝCH. Také tentokrát přináší pokusy o neurologické či psychiatrické diagnózy dávno zemřelých pacientů, významných postav našich i cizích dějin, jako byli: Boleslav II., Václav II., Caesar, Domitianus, Filip Sličný, Jana z Arku, Jindřich II. z Valois, Jiří III. Anglický, rakouští a španělští Habsburkové či Marat, Robespierre a další protagonisté Velké francouzské revoluce. Také nyní koná autor vizitu u lůžka těchto slavných pacientů a seznamuje čtenáře s jejich životními osudy na pozadí dějinných souvislostí a událostí, v kterých hráli mnohdy prim. Jako u předchozí knížky i nyní si klade otázku, zda a do jaké míry ovlivnila zjištěná nervová a psychická onemocnění historický vývoj. I když jsou odpovědi na ně podmíněny mírou pramenné informace, jde o exkurs do dějin nejen poučný, ale svým způsobem i vzrušující jako ostatně každá cesta za poznáním.

Komentáře ke knize
Ivan Lesný

Ivan Lesný byl český lékař a spisovatel. Byl emeritním profesorem Univerzity Karlovy, přednostou Dětské neurologické kliniky, zakladatelem neurologické rehabilitační léčebny v Železnici, předsedou sekce dětské neurologie České neurologické společnosti JEP a předsedou Československé ligy proti epilepsii. Ivan Lesný se narodil rodičům Vincenci a Miladě 8. listopadu 1914 v Praze. Své dětství často trávil u příbuzných z otcovy strany Dvořákových v Jemnici. Dráhu neurologa začínal u profesora Kamila Hennera , který po 2. světové válce založil neurologickou kliniku v Kateřinské ulici v Praze. V roce 1946 pověřil vedením křídla budovy pro dětské pacienty docenta Ivana Lesného. V tomto roce probíhala v Polici u Jemnice parcelace majetku Alfreda Wraždy z Kunwaldu a MUDr. Ivan Lesný si prostřednictvím lesní správy v Jemnici zažádal o lesní parcelu č. 1252 , kde měl podle kroniky obce Police v úmyslu vybudovat privátní sanatorium. V roce 1947 lobboval jeho otec Vincenc Lesný u komunistického ministra Václava Noska za stavbu újezdní měšťanské školy v Polici. V roce 1957 založil MUDr. Ivan Lesný Sekci dětské neurologie při Československé neurologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně, v rámci této společnosti také Sekci neurofyziologie a Českou ligu proti epilepsii. Se svými spolupracovníky pořádal již v roce 1958 Dny dětské neurologie, budoucí platformu každoročních setkávání českých a světových neurologů. V roce 1971 založil Kliniku dětské neurologie Univerzity Karlovy 2. LF a FN v Motole, jež byla prvním samostatným klinickým pracovištěm dětské neurologie v Československé socialistické republice. V areálu bývalé lesnické školy v Jemnici zřídila třebíčská nemocnice v roce 1970 protialkoholní psychiatrickou léčebnu: V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ivan Lesný na slovenské Wikipedii....

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu