Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Druhá stráž - Román

Ladislav Ptáček

Naše vojsko | 1955


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 521, [2]
Jazyky: česky
Edice: 9. svazek ed. Za vlast! 23x
Vydání: 1. vyd
Vydáno v: Praha
Náklad: 10 400 ks
Vystaveno: čt 29. dubna 2021 8:39
Číslo položky: 175350

Román z vojenského prostředí zachycuje události deseti dramatických let 1935 až 1945. Autor sleduje životní osudy příslušníků posádky malého města poblíže Prahy v předmnichovské ČSR, po Mnichovu i za okupace. Děj vrcholí rokem 1945; autor líčí, jak se armáda vypořádala s živly, které ji dovedly k Mnichovu.
Hrdinou románu je kolektiv, z něhož vystupuje do popředí zejména postava July Pintéra, vojína maďarské národnosti, kterého dožene ovzduší předmnichovské armády až k pokusu o sebevraždu; za války se začlení do partyzánského oddílu a stane se legendární postavou odboje na jižní Moravě. Těžiště románu spočívá ve vylíčení boje československého lidu za svobodu a nezávislost; autor ukazuje, že jeho počátek spadá již do předmnichovské republiky, kdy KSČ vyzývala k obraně proti domácímu i zahraničnímu fašismu.
Ilustrace Václav Hrbek.
1. vydání.

Komentáře ke knize
Ladislav Ptáček

Spisovatel, lékař v Českém Krumlově. V prostředí vojenského tábora na Šumavě se odehrává povídka Město pod stany. Autor řady románů, např. V klopě růži , S andělem v náručí atd. Otec byl železničním kovářem. První manželka Olga Macháčková byla autorkou próz pro děti a překladatelkou z ruštiny, dcera Olga Uličná je rusistkou a překladatelkou. Obecnou školu a reálku vychodil Ptáček v Nymburku; po doplňovací maturitě na reálném gymnáziu v Brandýse nad Labem studoval na FF UK, ale po roce přešel na Lékařskou fakultu. Z existenčních důvodů studia přerušil a střídal příležitostná zaměstnání, mj. 1934–36 pracoval jako medik v ordinaci Praporů práce hl. města Prahy. 1936 nastoupil základní vojenskou službu, 1938–45 byl redaktorem v nakladatelství Leopolda Mazáče. 1945–47 byl ředitelem nakladatelství při Státní tiskárně ve Varnsdorfu, 1947 dostudoval Lékařskou fakultu . Od téhož roku byl lékařem nejprve v Aši, od 1949 v České Kamenici, pak v porodnici v Praze, od 1955 v Českém Krumlově a 1960–69 v Českých Budějovicích, kde žil i na odpočinku. Počínaje 1923 publikoval v periodikách: Studentský časopis , Polabský kraj, Občanské listy, Naše zájmy , Oheň , Země, Právo lidu, Čin , Volná myšlenka, Sobota, Rozpravy Aventina, Nové obzory, Mladý svět , Ahoj , České slovo , Svět práce, Jihočeská pravda , Stráž severu aj. V 30. letech psal pro Čs. rozhlas reportáže, přednášky a za okupace byly vysílány i jeho původní rozhlasové hry . Redigoval Almanach Studentské kolonie na Letné 1920–30 a knižnici Nová cesta . 1947–48 naps...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet