Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Dřevěné kostely a zvonice v Evropě (2 svazky)

Jiří Langer, Karel Kuča

Paseka | 2009

Kategorie:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná + ochranný kartonový obal
Počet stran: 526
Jazyky: česky
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 978-80-7185-982-6
Vydáno v: Praha
Vystaveno: út 19. října 2021 12:41
Číslo položky: 232010

Dvousvazkové dílo Dřevěné kostely a zvonice v Evropě je prvním souhrnem této problematiky v celoevropském měřítku, výsledkem mnohaleté odborné práce a terénních výzkumů obou autorů, prováděných na rozsáhlém území od Anglie po Rusko a od Norska po Rumunsko. Na fotodokumentaci se podíleli i další členové Společnosti pro výzkum dřevěných kostelů a zvonic (Tomáš Hlaváček, Alexandra a Vladimír Křížovi), stejně jako spolupracující badatelé z dalších zemí (Olena Krušyns´ka, Viktor Hromyk, Andrej Dybowski, Jacek Wiśniewski, Dmytro Antonjuk, Mykola Masljuch a další). Celou publikaci doprovází kolem 2500 fotografií a kreseb a mapy jednotlivých evropských zemí s vyznačením historických či administrativních regionů.
První svazek, jehož hlavním autorem je Jiří Langer, je věnován roubeným a hrázděným kostelům, z jejichž bohatého fondu popisuje či zmiňuje téměř 2000 staveb. Sleduje architekturu i uměleckou výzdobu kostelů jako výsledek úsilí investora a stavitele či výtvarného umělce, podmíněný ideologickými motivy a konstrukčními možnostmi. Stejná pozornost je věnována Evropě západokřesťanské (s vyzdvižením důsledků reformace) i východokřesťanské. Nejsou pominuty ani dřevěné synagogy a mešity. Dřevěné kostely jsou nenahraditelnou, ale málo známou součástí evropského kulturního bohatství. Kniha chce přispět k lepšímu uvědomění si jejich hodnot.

Komentáře ke knize
Jiří Langer

Jiří Mordechaj Ze'ev Langer byl židovský básník, publicista a překladatel narozený v Praze. Pocházel z obchodnické rodiny, byl mladším bratrem spisovatele a dramatika Františka Langera. Jiří Langer vyrůstal v prostředí zaměřeném na finanční přežití, domácnost byla zásluhou starších bratrů Františka a Josefa sice prodchnuta uměleckou, nikoli však láskyplně náboženskou atmosférou. Bratr František Langer v předmluvě sugestivně popisuje proces zvlažňování přístupu k víře u českých židů, kterak ještě jejich děd žijící na vesnici neholil se břitvou, ráno si vázal obřadní řemínky, hebrejským modlitbám rozuměl, na bohoslužby se scházel se židy z celého okolí a babička vařila přísnou košer stravu a zachovávala všecky rituální zvyklosti. Pak se jejich potomci začali stěhovat do měst a nové okolí, jiný způsob života, denní životní shon a vůbec jen světské starosti a myšlenky, které na ně doléhaly, náboženskému cítění nepřidaly nic a leckterému staré zvyklosti činily obtížnými. Františkův a Jiřího otec již modlitbám nerozuměl, modlitební řemínky postupně používal stále řidčeji, košer strava se udržela dlouho hlavně díky katolické hospodyni a v obchodě bylo otevřeno i v sobotu. Jiří se nejdříve počal zajímat o mystiku skrze básníka Otokara Březinu a spolu se svým přítelem Alfredem Fuchsem, který překládal do němčiny mj. právě Březinu, blíže studovat židovskou mystiku. A pak se Jiří zcela ponořil do náboženství, naučil se hebrejsky a sedával nad hebrejskými folianty, zejména talmudu, dodržoval mnohé tradiční příkazy a zvyklosti, dle bratra Františka až do všelijakých formalit a detailů, snad už archaických a jen symbolického významu. Léto 1913 se stalo v dalším jeho vývoji klíčové, když s nejnutnějším prádlem, několika knihami a s modlitebními řemínky a odjel do východní Haliče, města Belzu (dnes...

Karel Kuča

Karel Kuča je český architekt, historik urbanismu, výtvarník a publicista. Vystudoval fakultu architektury Vysokého učení technického v Brně, mezi lety 1986 a 1991 pracoval v pobočkách Státního ústavu památkové péče v Brně a Českých Budějovicích. Od roku 1991 působí ve vlastním ateliéru R2 COMP. Kuča je autorem mnoha knih z oblasti památkové péče, architektury a urbanismu. Je místostarostou Společnosti přátel starožitností.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více