Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Dřevaři

Roy Jacobsen

Pistorius & Olšanská | 2010


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou + ochranný obal
Počet stran: 142
Jazyky: česky
Překladatel: Ondřej Vimr
Vydání: 1. vyd
ISBN: 978-80-87053-42-3 (váz.)
Vydáno v: Příbram
Vystaveno: po 28. prosince 2020 10:58
Číslo položky: 138330

Třicátého listopadu 1939 napadla Rudá armáda bez varování neutrální Finsko. V třeskuté zimě se rozpoutaly boje, které do historie vešly pod označením "zimní válka". Jedním z klíčových dějišť bylo strategicky položené městečko Suomussalmi, které se Finové v rámci taktiky spálené země rozhodli evakuovat, zničit a nastražit příchozím rudoarmějcům jako past.
Tvrdohlavý dřevorubec Timo Vatanen ale ze Suomussalmi odejít odmítne. Žil zde celý život a nikam se stěhovat nehodlá. Raději zůstane a okupaci přečká. Bez komunikace s okupanty se to ale neobejde. Rudoarmějci potřebují dřevo a on jim ho má spolu s několika přivlečenými ruskými nevojáky v nepředstavitelném mraze a za nelidských podmínek dodávat. Odvedená práce i vzniklá přátelství však dostávají zcela jiný rozměr, když je Rudá armáda na čas poražena a do Suomussalmi se vracejí původní obyvatelé.
Na historickém půdorysu se Roy Jacobsen věnuje univerzálním tématům, jako je úcta k člověku, osobní čest, přátelství, ale i kolaborace či kolektivní vina. Ve středu jeho pozornosti stojí neheroický hrdina, obyčejný člověk, který se hrdinou stává bez vlastního přičinění. O to zásadnější dilemata mu však nová role přináší.

Komentáře ke knize
Roy Jacobsen

Roy Jacobsen je norský spisovatel. Debutoval v roce 1982 sbírkou povídek Vězeňský život . Byl dvakrát nominován na Cenu Severské rady za literaturu, za román Vítězové a Mráz . Do češtiny byl přeložen román Dřevaři , který se odehrává ve Finsku za zimní války a zabývá se tématy přátelství, kolaborace a kolektivní viny.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více