Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Dobrodružství deseti princů

Dandin

Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění | 1959


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 249
Jazyky: česky
Překladatel: Pavel Poucha
Edice: 23. svazek ed. Živá díla minulosti 89x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Náklad: 5 000 ks
Poznámka: obálka Zdeněk Sklenář
Vystaveno: po 25. května 2020 13:19
Číslo položky: 99696

Jediný sanskrtský román, psaný prózou, patří k nejslavnějším dílům klasické sanskrtské literatury. Okolo ústředního příběhu o králi Rádžahansovi se rozvíjí vyprávění deseti princů, kteří se vydali hledat králova syna. Prošli celou Indií, žili v palácích i mezi divochy a vlastní silou, lstí či moudrostí překonali mnohé nástrahy a četná nebezpečí. Dílo, složené ze tří částí (o závěrečné se soudí, že byla dopsána neznámým autorem po smrti Dandího), sledovalo vedle účelu pobavit, i výchovnou tendenci.

Ze sanskrtského originálu „Daśakumáračaritam“ podle 11. vydání od N.B. Gódbólého, revidovaného V.L.Ś.Panśíkarem, vydaného v Bombaji 1928 u P.Džávadžího, přeložil, úvodem a poznámkami opatřil Pavel Poucha. Obálku, vazbu a grafickou úpravu navrhl Zdeněk Sklenář.
Vydání první.

Komentáře ke knize
Dandin

Dandin nebo také Dandí byl staroindický prozaik a literární teoretik. Byl bráhman, jinak není o jeho životě nic známo. Dandin je znám především jako autor sanskrtského prozaického románu Dašakumáračarita , přičemž se soudí že závěrečná část díla byla dopsána neznámým autorem po Dandinově smrti. V románu Dandin soustřeďuje okolo rámcového příběhu o králi Rádžahansovi vyprávění deseti princů, kteří se vydali hledat králova syna. Jde o příběhy z různých částí Indie a z různých společenských vrstev . Román je napsán s humorem a realismem do té doby v Indii neobvyklým a obsahuje i silnou společenskou kritiku. Jeho jazyk je však vysoce umělecký, takže je určen vzdělaným vrstvám. Vedle cíle pobavit obsahuje dílo i didaktickou výchovnou tendenci. Dandinovi je přičítána také poetika Kávjadarša , není však jisté, zda jde o toho samého autora. Jsou zde stanoveny zásady soudobé básnické praxe, přičemž je kladen důraz zejména na ozdobné rétorické částí básní, které jsou zde podrobně rozebírány.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu