Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Divadelní román

Michail Afanas'jevič Bulgakov

Svět sovětů | 1966

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 137, [2]
Jazyky: česky
Překladatel: Alena Morávková
Edice: 89. svazek ed. Nová sovětská knihovna 31x
Vydání: 1. vyd
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 16. prosince 2021 12:32
Číslo položky: 257210

Ačkoliv Michail Bulgakov patří k nejvýraznějším autorům porevoluční ruské literatury, seznamujeme se s jeho prózami i některými dramaty teprve dnes - více než pětadvacet let po jeho smrti. Na dílo byla uvalena dlouholetá klatba nezájmu a mlčení. Dnes se ve světě hovoří o této knize z Bulgakovovy pozůstalosti jako o sovětském bestseleru číslo 1.
V Divadelním románu se přitažlivá divadelní tematika mění v hyperbolický obraz kulturních poměrů konce 20. a začátku 30. let. V příběhu mladého dramatika, který přináší do slavného Nezávislého divadla svou prvotinu, je řada autobiografických motivů z období Bulgakovovy spolupráce s Mchatem. Reálné prvky se proplétají s fantaskními. Smysl pro zkratku, dramatickou výstavbu situace, spojení ironie s lyrickým podtextem - to všechno přispívá k originalitě stylu a stejnou mírou i k jeho modernosti. Stírá se tu rozdíl mezi dobou vzniku a otištěním tohoto výjimečného díla sovětské satirické prózy, která má i u nás zaručen čtenářský ohlas.

Komentáře ke knize
Michail Afanas'jevič Bulgakov

Michail Afanasjevič Bulgakov byl ruský a sovětský prozaik, dramatik a lékař první poloviny 20. století. Narodil se v Kyjevě jako nejstarší syn Afanasije Bulgakova, profesora teologie, a Varvary Michailovny, bývalé učitelky. Jeho sourozenci bojovali v řadách bílé armády a po občanské válce emigrovali do Paříže. Sám jako polní doktor skončil na Kavkaze, kde začal pracovat jako novinář. I přes svou oblíbenost u stalinského režimu ve 20. letech nesměl Bulgakov emigrovat ani navštívit své bratry na západě. V roce 1913 se oženil s Taťánou Lappovou. V roce 1916 absolvoval Lékařskou fakultu Kyjevské univerzity a následně působil jako polní doktor v první světové válce. V roce 1921 se přestěhoval do Moskvy. O tři roky později se rozvedl a oženil se s Ljubou Bělozerskou. V roce 1932 se oženil potřetí. Poslední desetiletí svého života pracoval na románu Mistr a Markétka, psal divadelní hry, kritiky, povídky a několik překladů a divadelních přepisů. Většina jeho prací však skončila v šuplíku na několik dalších desetiletí. V roce 1938 napsal dopis Stalinovi, kde požadoval povolení k emigraci, ale nikdy nedostal odpověď. Zemřel roku 1940 na vrozené onemocnění ledvin a byl pohřben na Novoděvičím hřbitově.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více